Ce este sarcoidoza?

În acest articol veți afla foarte multe informații despre sarcoidoză. Mai jos veți vedea și o serie de videoclipuri de pe canalul meu de YouTube în care vorbesc despre această boală (care este o adevărată provocare). 

Sarcoidoza poate afecta aproape orice organ din corp, însă mai frecvent afectează plămânii. În organele afectate apare o reacție imunologică caracteristică. Apar așa numitele „granuloame fără necroză de cazeificare”. Nu trebuie să ne speriem de acest termen, este doar o descriere a ceea ce se vede la microscop în momentul în care se face analiza țesutului afectat. Nu se cunoaște în prezent cauza pentru care apare această reacție anormală a organismului. Probabil este vorba despre o predispoziție genetică asociată expunerii la un factor din mediul ambiant.

Simptomele care fac medicul să suspecteze sarcoidoza ar fi următoarele:

 • senzație de oboseală
 • asociată unor simptome respiratorii: tuse, senzație de lipsă de aer, durere în piept
 • eventual alte manifestări legate de localizări ale sarcoidozei în alte organe (de exemplu modificări la nivelul pielii, ochilor, simptome cardiace etc.)

Problema este că nu există simptome specifice, care să se întâlnească numai în sarcoidoză. Este necesar să facem mai multe explorări că să excludem și alte boli.

Frecvent, anumite modificări pe radiografia toracică efectuată în cadrul unui bilanț al simptomelor respiratorii:

 • adenopatii mediastinale, adică ganglioni măriți în zona centrală a pieptului
 • asociați sau nu cu modificări la nivelul plămânilor (în special în părțile mijlocii și de sus ale plămânilor)
 • modificările pe radiografie pot fi deseori foarte importante, în contrast cu simptomele

Confirmarea diagnosticului necesită recoltarea unei biopsii (prelevarea unui fragment de țesut) dintr-un loc cât mai accesibil: leziune la nivelul pielii, ganglion limfatic, biopsie în cursul bronhoscopiei, mediastinoscopiei (o operație minim invazivă la nivelul pieptului) etc. Se folosește metoda cea mai puțîn invazivă posibil.

Este foarte important să se facă un bilanț al organelor afectate, deoarece sarcoidoza nu este de regulă o boală a unui singur organ. În funcție de acest bilanț se decide dacă tratamentul este necesar sau nu. Vor fi necesare în principiu mai multe consulturi de specialitate.

Cel mai frecvent afectate organe sunt:

 • plămânii
 • ochii
 • pielea
 • ganglionii limfatici din afară pieptului
 • ficatul 

Anumite localizări ale sarcoidozei pot fi foarte grave:

 • sistem nervos
 • inimă

De asemenea, este foarte grav și dacă nivelul calciului din sânge este foarte crescut în contextul sarcoidozei.

Tratamentul sarcoidozei nu este mereu necesar

Aproximativ o treime dintre pacienți se vindecă spontan, adică toate simptomele dispar de la sine, fără tratament. Încă o treime au o sarcoidoză stabilă, care nu progresează chiar și fără tratament.

Dacă boala este avansată, cu simptome importante, progresează, este afectat un organ vital (sistem nervos, inimă), sau nivelul calciului din sânge este foarte mare se propune tratament. Acesta se bazează pe administrarea unor antiinflamatoare puternice, de tipul prednisonului (care este un corticosteroid). Acest tratament este îndelungat, pentru a preveni recăderile – de regulă 12 luni sau mai mult.

Se începe cu o doza moderat-mare de cortizon care apoi se scade rapid dacă se obține un răspuns bun și se menține o doză mică pe termen lung.

Uneori, trebuie folosite și alte medicamente care scad și mai pronunțat reacția imună a organismului (ex. metotrexat). Există și noi terapii (terapie biologică anti-TNF alfa – ex. infliximab) care au fost folosite cu succes în tratamentul sarcoidozei.

Tratamentul depinde foarte mult și de toleranța fiecărui pacient și trebuie monitorizat printr-o evaluare de control, de regulă la fiecare 3 luni de zile până se obține stabilizarea bolii.

Pot fi necesare de asemenea și alte consultații și tratamente de specialitate, în funcție de organele afectate: cardiologie în afectarea inimii, oftalmologie în afectarea ochilor, gastroenterologie în afectarea ficatului etc.

Dacă vi se stabilește un diagnostic de sarcoidoză, este important să urmăriți cu atenție boala. Medicul va propune un bilanț de evaluare periodic, de regulă prin consultație, analize de sânge, radiografie și explorare funcțională respiratorie, evaluare cardiologică etc.

Vedeți și aceste videoclipuri foarte informative despre sarcoidoză:

Articole similare