Ce ne spune spirometria?

În acest articol veți citi despre explorarea funcțională a plămânilor numită spirometrie. 

Spirometria este folosită foarte frecvent pentru evaluarea stării de sănătate sau a capacității de muncă.

Spirometria măsoară cât de bine putem să inspirăm și să expiram aerul din plămâni. Interpretată de un medic bine pregătit și efectuată corect, în contextul particular fiecărui pacient, poate oferi extrem de multe informații:

  • dacă există ceea ce numim sindrom obstructiv la nivelul cailor respiratorii, întâlnit în bolile pulmonare obstructive (de exemplu în BPOC și în mod variabil în astm)
  • dacă această obstrucție poate dispărea complet cu tratamentul inhalator (cum se întâmplă în astmul bronșic)
  • obstrucții de altă cauză, la nivelul traheei (tumori, disfuncții ale corzilor vocale etc.)
  • depistarea precoce a unei boli pulmonare în evoluție
  • dacă plămânii au o elasticitate anormală (de exemplu în fibroza pulmonară)
  • semne de insuficiență cardiacă (care poate explica senzația de lipsă de aer în condițiile unei funcții pulmonare normale)
Rezultatul unei spirometrii cu valori în limite normale. Graficul din stânga poartă numele de curbă flux-volum și poate avea diferite forme în diferite afecțiuni pulmonare. Cifrele din dreapta sunt valorile măsurate raportate la valorile teoretic normale calculate pentru fiecare pacient în parte.

Pentru a putea fi utilă, spirometria trebuie neapărat efectuată corect! Există mai multe surse de erori, care trebuie reduse la minim. Sunt foarte frecvente situațiile în care pornind de la o spirometrie efectuată greșit se prescriu tratamente inhalatorii scumpe, fără a fi necesare.

Surse de erori:

  • manevră incorect efectuată, fără a urmări indicațiile tehnicianului care efectuează explorarea
  • tehnician sau medic fără experiență în efectuarea spirometriei, care nu oferă indicații corecte
  • aparatură prost calibrată cu setări incorecte
  • efectuarea spirometriei într-un moment când este practic imposibil să obținem valori corecte (de exemplu în cursul unei infecții respiratorii acute, după efort intens etc.)

Spirometria este la prima vedere o manevră simplă. Se prinde etanș cu gura un tub, iar la indicațiile tehnicianului sau medicului respirăm inițial normal, apoi tragem mult aer în piept și suflăm brusc și lung până golim plămânii de aer. Este însă extrem de important să urmărim indicațiile oferite, altfel valorile obținute vor fi greșite. În funcție de aceste valori, se decide dacă aveți sau nu nevoie de un tratament pentru respirație, deci este extrem de important să faceți spirometria corect.

Videoclipuri relevante:

 

Articole similare