Răspunsuri despre HIV/SIDA

În acest articol veți afla câteva realități ale infecției HIV. 

Persoanele infectate cu HIV reprezintă o categorie socială extrem de stigmatizată. Pornind de la modul “pe față” de a folosi apelative de tipul “sidos” până la discriminare la angajare și excludere socială, frica de HIV bântuie în rândul românilor.

Oare chiar trebuie să ne temem atât de mult? Să îi respingem pe cei cu HIV?

Adevărul este că HIV este o boală care nu se ia prin atingere. Deci, dacă strângi mâna unei persoane infectate HIV nu vei lua boala. Dacă strângi în brațe o persoană cu SIDA nu vei lua boala. Astfel de lucruri simple de mimim contact interuman înseamnă enorm pentru cei care sunt constant marginalizați.

“Am atins sângele unei persoane infectate HIV… dumnezeule, oare m-am îmbolnăvit și eu?”

Cel mai probabil nu. Șansa de a fi infectat chiar și în această situație este mică. Acest lucru este și mai adevărat în cazul în care nu ai răni deschise pe piele, iar persoana HIV-pozitivă este sub tratament. Tratamentul împotriva HIV are scopul de a reduce până la niveluri infime concentrația de virus din sânge. Astfel, bolnavii HIV tratați sunt mai puțin contagioși.

„Am avut un contact sexual (vaginal, anal sau oral) neprotejat cu o persoană HIV-pozitivă. M-am înțepat într-un ac folosit de către o persoană cu HIV. Mi-a sărit sânge contaminat în ochi/în gură. Ce mă fac?”

În aceste situații, în primul rând trebuie să vă păstrați calmul. Expunerea la HIV nu înseamnă automat că veți face infecția. Trebuie cu mult discernământ să mergeți relativ repede la spital pentru a începe un tratament post-expunere. Veți fi consultat de către medici care știu despre ce este vorba și în funcție de situația în care ați fost expus, vi se va oferi un tratament împotriva HIV timp de o lună. Acesta are rolul de a reduce la mimimum șansele de a face infecția. Veți face controale repetate pentru a confirma că nu ați făcut infecția.

“Am primit o transfuzie de sânge, care este riscul să fiu infectat HIV? „

Șansa este infimă. În prezent, toți donatorii de sânge sunt testați. Sângele donat va fi folosit doar dacă NU are HIV sau virusurile care provoacă hepatită B sau C.

“Bolnavii HIV au făcut ceva să merite această boală…”

Multă lume crede că pacienții HIV sunt vinovați că au luat boala, că au făcut cu siguranță o greșeală. Poate au avut prea mulți parteneri sexuali sau și-au injectat droguri… Într-adevăr, aceste situații cresc riscul de a face infecția HIV. Totuși, trebuie să ținem cont că orice om poate la un moment dat să fie expus. Putem să avem un singur partener sexual toată viața și acesta să fie infectat HIV. Poate ca partenerul nici măcar să nu știe că este infectat. Și în fond, dacă este să fim corecți, câți dintre noi nu am făcut la un moment dat alegeri greșite în viață? Noi am scăpat, ei au avut neșansa de a fi infectați.

În România traim cu o pată neagră pe care nu o putem ascunde. Este deja scrisă în manualele de medicină din America. E scris despre cele câteva mii de copii infectați HIV la sfârșitul anilor ’80? Ei au fost infectați cu HIV din ignoranță, pentru că nimeni nu vorbea despre această boală la acel moment. Nu erau bani pentru seringi de unică folosință așa că au căpătat infecția în orfelinate. Este o poveste groaznică. 

În cursul pregătirii mele de medic am întâlnit câteva dintre persoanele infectate la acel moment. Sunt oameni normali, care vor să aibă o viață normală. Nu au ales să aibă această boală. 

Există copiii născuți cu HIV deoarece mama a avut această infecție… Ei ce vină au? Mulți dintre acești copii sunt acum adulți și fac tot ce pot să se integreze în societate. Totuși, dacă ei spun că au această boală, vor fi ținuți la distanță.

În concluzie…

Trebuie să acceptăm faptul că infecția HIV nu va dispărea din societate. Deja în lume sunt milioane de oameni infectați, însă mulți dintre aceștia primesc tratament. Campaniile de informare au deschis discuția despre acest subiect care a fost mult timp tabu. Metodele de protecție (prezervative, ace și seringi de unică folosință) sunt ieftine și disponibile tuturor.

Dacă înțelegem cum se transmite această boală și ne protejăm, putem evita infecția HIV. Nu trebuie să ne temem, trebuie să ne informăm. Discutând despre HIV/SIDA vom înțelege suferința oamenilor care au această boală. Vom înțelege că discriminarea și marginalizarea nu vor rezolva problema. Dimpotrivă, pacienții infectați HIV vor ajunge să se teamă să spună că au boala, nu se vor trata și o vor transmite mai departe.

Vedeți și acest video despre o altă boală în care stigmatizarea face foarte mult rău:

Articole similare