În acest articol veți citi și viziona videoclipuri despre cum să vă protejați de infecții respiratorii.
1. Bacterii și virusuri – diferențe de bază
Infecțiile respiratorii sunt provocate de bacterii sau de virusuri. Ca o simplificare (care nu este general valabilă), bronșitele sunt provocate mai des de virusuri iar pneumoniile de bacterii.
Diferența dintre virus și bacterie este foarte mare și merită să o înțelegeți:
Un virus nu este un organism viu, ci doar o structură ca un fel de capsulă în care se află niște material genetic. Virusul este doar material genetic capabil să între în celule și să le deturneze pentru a produce și mai mult virus. Virusul vrea să se multiplice, dar pentru asta are nevoie să infecteze o celulă vie (o gazdă).
Bacteriile sunt celule vii. Ele pot să se dividă, să se multiplice și vor bineînțeles să fie cât mai multe și să se transmită cât mai departe. Bacteria spre deosebire de virus nu are nevoie de o gazdă, este mai independentă.
Este fascinant că anumite virusuri pot infecta atât celulele corpului, dar și anumite bacterii! (pentru că bacteria este și ea o celulă vie). Deja devine complicat, dar e important să înțelegem acesta diferență că virusul nu este viu, dar bacteria este vie.
De ce e important să înțelegem asta? Pentru că tratamentul va fi diferit. Un antibiotic, poate omorî anumite bacterii, deoarece blochează anumite procese din celula bacteriană și aceasta ori nu se mai poate multiplica, ori moare. Antibioticul însă nu face absolut nimic contra unui virus. Virusul nu este viu, deci atât timp cât nu este într-o celulă gazdă, nu se poate multiplica. Există extrem de puține medicamente antivirale și acestea de regulă funcționează prin afectarea celulelor corpului (de exemplu nu permit virusului să intre sau să iasă din celula gazdă).
2. Igiena
Măsurile de igienă sunt cele mai importante pentru a preveni orice infecție. Nu există nici o altă măsură mai importantă și mai eficace.
Virusurile, bacteriile și anumiți paraziți se transmit prin lichidele corpului – sânge, salivă, spermă, secreții vaginale, spută, secreții nazale, fecale etc. Fiecare infecție însă are un lichid specific prin care se transmite majoritar, deși pot exista mai multe căi de transmitere. Este din păcate foarte complicat să generalizăm pentru că există mii de virusuri și bacterii care pot provoca boli la om. Fiecare organism are specificul său de transmitere. Vestea bună este că măsurile generale de igienă combat căile de transmitere a majorității infecțiilor.
Spălatul pe mâini este poate cel mai important – cu apă și săpun. Mâna o punem la gură când tușim, cu mâinile mâncăm, ne frecăm la ochi, ne suflăm nasul, ne ștergem cu hârtie igienică etc. Mâinile murdare sunt probabil cel mai important vector de infecții. Spălatul corect și frecvent pe mâini elimină foarte multe dintre microorganismele care provoacă boli umane. Dacă ne spălăm fără săpun, doar cu apă – de fapt doar mișcăm microbii dintr-un loc al palmei în altul, nu îi eliminăm de pe mâini. Săpunul desprinde microbii din porii pielii și când ne clătim aceștia sunt eliminați.
Spălatul corect pe mâini este deci:
– cu apă și săpun
– frecăm câteva secunde fiecare zonă a palmelor
– între degete
– în jurul unghiilor
– clătim toată spuma de pe mâini
– ștergem mâinile ude cu un prosop curat sau șervețele curate
Cred că am văzut cu toții oameni care merg la baie și nu se spală pe mâini când termină:

În acest video demonstrez spălarea corectă a mâinilor (e o spălare medicală, nu neapărat chirurgicală, dar foarte eficace):
Protecția respiratorie este importantă pentru că foarte multe infecții precum #coronavirus , #gripa se transmit pe cale respiratorie.
Când tușim, producem niste microparticule de secreții respiratorii care se numesc picaturi Flugge:

Masca chirurgicală pe care o vedem pe fețele oamenilor când există panică în cazul epidemiilor (#coronavirus) este concepută să blocheze aceste picături – ele rămân prinse în mască. Deci protejăm pe cei din jur când noi tușim. Dar masca chirurgicală nu ne protejează absolut deloc de infecțiile celor din jur! Dacă cineva tușește spre noi și purtăm o astfel de mască suntem cam la fel de vulnerabili cu sau fără ea.
În acest videoclip explic diferența crucială dintre diferitele tipuri de măști:
Nu uitați! Când tușiți sau strănutați în mână – secrețiile rămân pe mână! De asta e important spălatul cu apă și săpun frecvent. Sau măcar să nu tușim în palmă și apoi să dăm noroc cu un prieten. Sau dacă suntem răciți și tușim în masca chirurgicală – să o aruncăm la gunoi după ce s-a umezit! Să nu o lăsăm eventual pe masă în bucătărie unde vin copiii să mănânce sau în alte locuri publice. Aruncați vă rog măștile folosite la gunoi!
Deschiderea geamului este una dintre cele mai simple și eficiente măsuri de protecție respiratorie! O cameră aerisită are o concentrație mai redusă de picături Flugge contaminate. Riscul de a prinde o infecție respiratorie crește proporțional cu timpul petrecut într-o cameră închisă cu cineva care are semne de răceală. Aerisiți des și reduceți foarte mult riscul de infecții respiratorii!
Evitarea oamenilor și animalelor bolnave nu este întotdeauna posibilă în ziua de azi, dar în special dacă este vorba despre o pandemie la nivel global, devine mai important. Dacă cineva are simptome evidente de răceală (tuse, curge nasul, respiră greu, transpiră, arată foarte bolnav) – e bine să ne întâlnim cu persoana respectivă în aer liber, afară (unde picăturile infectante sunt foarte diluate). Ne spălăm pe mâini.
3. Viața sănătoasă
Asta nu o să placă nimănui – pentru că a avea stil de viață sănătos înseamnă să ne schimbăm foarte multe obiceiuri nocive. Dar oamenii sănătoși au o șansă mult mai mică să moară de o infecție respiratorie. Când suntem sănătoși corpul nostru are mai multe resurse să lupte cu infecțiile. Vreți un sistem imunitar puternic? Obiceiurile sănătoase sunt singura metodă pentru a îmbunătăți imunitatea. Vă rog nu dați bani la farmacie pe suplimente de imunitate că nu vă ajută cu nimic – organismul nostru e atât de complex încât niște pastiluțe pentru imunitate nu au cum să ne salveze. Obiceiurile sănătoase ne țin în viață, nu pastilele.
4. Vaccinarea
Am lăsat la urmă, pentru că este un subiect controversat. Nimeni nu ne obligă să ne vaccinăm, dar chiar funcționează. Vaccinul nu crește imunitatea la modul general, ci „antrenează” organismul nostru să distrugă un anume virus sau o anumită bacterie.
Majoritatea vaccinurilor sunt extrem de sigure pentru că nu conțin decât bucăți din respectivul microb – aceste bucăți nu pot să provoace boala. O comparație ar fi dacă avem un câine de vânătoare și îi dăm să miroase ceva și apoi îl trimitem să urmărească mirosul. Cam asta face și vaccinul – arată sistemului nostru imun cum arată un virus rău (de exemplu gripă) pentru a fi găsit și distrus mai repede.
Vaccinul antigripal nu conține virus capabil să producă infecția – doar bucăți din tulpinile predominante în acel an. Gripa chiar omoară pe bune:

Există și vaccin antipneumococic – care protejează de o anumită bacterie care provoacă majoritatea pneumoniilor (Streptococcus pneumoniae). Acesta se recomandă în general persoanelor predispuse la complicații ale infecțiilor respiratorii – care au boli cronice (BPOC, boli de inimă, diabet etc) sau vârstnice.
Alte videoclipuri utile pentru dumneavoastră: