În acest articol veți vedea un videoclip fără prejudecăți despre cât de dificil este să ne lăsăm de fumat. Citiți și 9 sfaturi care pot ajuta.
Video:
Dependența de nicotină are numeroase aspecte, care trebuie combătute separat pentru a vă asigura că nu veți reveni la obiceiurile vechi. Pe lângă gestul efectiv de a fuma și efectele nicotinei asupra organismului, trebuie să considerați anturajul, marketingul agresiv al produselor de tutun, promoțiile din baruri și magazine, evenimentele nefaste care pot apărea în viață.
Toate aceste lucruri contribuie în proporții diferite la stabilirea dependenței și trebuie combătute separat. Decizia de a vă lasa de fumat este una dintre cele mai importante din viață.
Dacă ați ajuns să vă interesați cu privire la renunțarea la fumat, aveți cu siguranță hotărârea de a face acest pas la un moment dat. Este important să realizați că renunțarea la un viciu pentru totdeauna este extrem de dificilă și implică o schimbare radicală a stilului dumneavoastră de viață.
1. Scrieți de ce vreți să renunțați
Este demonstrat că obiectivele scrise sunt mai frecvent îndeplinite. Notați într-un loc accesibil de ce vreți să renunțați la fumat, în cuvintele dumneavoastră. Care sunt motivele pentru care doriți să vă lăsați? Este vorba despre riscurile legate de sănătate (cancer pulmonar, boli cardiovasculare)? Doriți să economisiți banii cheltuiți pe țigări? Vreți să vă lăsați pentru copiii dumneavoastră? Orice motiv aveți pentru a renunța este corect. Este lista dumneavoastră, nu trebuie să o arătați nimănui, doar să o recitiți periodic pentru a va reaminti de ce vreți cu adevărat să renunțați. Când simțiți nevoia să fumați din nou, recitiți aceste motive pentru a le readuce în centrul atenției.
2. Cereți ajutorul
Multe persoane vă vor susține să renunțați la fumat. Spuneți prietenilor, familiei, colegilor de servici că doriți să va lăsați. Multă lume dorește să se lase, dar puțini au cu adevărat curajul și perseverența să o facă. Cu siguranță veți găsi persoane să vă susțină în acest demers. De asemenea, este important să anunțați persoanele din anturaj care fumează de dorința dumneavoastră de a vă lasa. Încercați să le sugerați să facă același lucru – este mult mai ușor să renunțați împreună cu un prieten/coleg/membru al familiei.
3. Consultați un specialist
Renunțarea la fumat este dificilă chiar și pentru cei foarte hotărâți. Multe dintre simptomele lipsei de nicotină pot fi combătute prin medicamente specifice. Rugați medicul dumneavoastră de familie să vă recomande un specialist care se ocupă de consilierea antifumat în regiunea în care locuiți. Veți fi surprinși să găsiți multă bunăvoință din partea medicilor. Renunțarea la fumat este unul dintre pașii esențiali spre o viață mai sănătoasă.
Vizitați și site-ul www.stopfumat.eu unde veți găsi date de contact pentru specialiști din toate județele României.
4. Dacă nu vă puteți lăsa brusc, renunțați progresiv
Mulți oameni își stabilesc o dată anume de la care se vor lăsa și fac eforturi considerabile pentru a o respecta. Este o strategie foarte bună și vă încurajez să o aplicați.
În cazul în care ați încercat în mod repetat să opriți fumatul în acest mod fără succes, revenind după o perioadă la vechiul obicei, încercați să renunțați progresiv. Puteți să reduceți gradual numărul de țigări fumate pe zi, să întârziați momentul în care fumați prima țigară din zi, să nu fumați întreaga țigară, să cumpărați câte un singur pachet de țigări odată.
5. Evitați situațiile care vă îndeamnă să fumați
Este important să recunoașteți care sunt situațiile în care simțiți cel mai tare nevoia de a fuma și să încercați să le evitați. Căutați să vizitați locuri unde fumatul este interzis, petreceți timp cu persoane care nu fumează. Când vă plictisisti, căutați o activitate (orice activitate) care vă păstrează atenția, pentru a nu aprinde o țigară. Dacă conduceți spre servici, alegeți noi rute pentru a vă distrage atenția de la dorința de a fuma, mestecați gumă, ascultați noi posturi de radio etc. Toată lumea cunoaște asocierea cafea-țigară. Simplul gest de a separa cele două sau de a înlocui cafeaua cu ceai sau apă pot să întrerupă cercul vicios.
6. Încercați produse antifumat
Oprirea fumatului, în special la persoanele care au fumat mult, provoacă simptome neplăcute: agitație, nervozitate, tremurături etc. Există numeroase tratamente care combat eficient aceste simptome. Consultați un specialist pentru a beneficia de medicamente precum bupropion (Wellbutrin, Zyban) sau vareniclină (Champix), care reduc simptomele întreruperii fumatului. Există de asemenea numeroase produse de substituție a nicotinei: gumă de mestecat cu nicotină, plasturi, spray-uri nazale etc.
7. Cum rămâne cu țigară electronică?
Atenție la conținutul ridicat de nicotină care poate fi administrat prin țigara electronică, în funcție de concentrație putând depăși cu mult cantitatea din țigările obișnuite. De exemplu, o concentrație (medie) de 18 mg/mL de nicotină în soluția pentru alimentarea țigării electronice înseamnă că 1 mL conține 18 mg, aproximativ echivalentul unui pachet de țigări obișnuite. Multe persoane consumă mai mult de 1 mL pe zi și eventual asociază și țigări obișnuite, ceea ce înseamnă administrarea unei doze foarte mari de nicotină.
8. Controlați stress-ul
Relaxați-vă cu fiecare ocazie. Stress-ul induce frecvent dorința de a aprinde o nouă țigară. Dacă serviciul dumneavoastră este stresant, încercați să vă organizați cât mai mult munca, pentru a avea o rutină eficientă. De asemenea, profitați la maximum de timpul liber pentru a vă relaxa, pentru a face exercițiu fizic și a vă odihni suficient.
9. Bucurați-vă de micile reușite
Încercați să nu vă gândiți cum veți renunța la fumat în viitor, faceți pași mici în fiecare zi. Bucurați-vă dacă reușiți să fumați mai puține țigări, dacă a trecut o zi fără să fumați. Oferiți-vă recompense pentru aceste mici realizări care contează foarte mult! Petreceți mai mult timp cu familia sau folosiți banii economisiți pentru a vă cumpăra lucruri pe care vi le-ați dorit de mult timp.
Mult succes! Se poate!