Cum se face tratamentul standard pentru tuberculoză?

În acest articol citiți despre cum se face tratamentul tipic pentru TBC (tuberculoză).

Tuberculoza este o boală dificil de tratat, însă urmând un tratament corect, vindecarea este obținută în aproape toate cazurile.

Tratamentul actual pentru tuberculoză se face standardizat, după ghiduri internaționale, existând un program național foarte clar pentru combaterea acestei boli. Scopul este de a obține vindecarea și de a limita transmiterea bolii către alte persoane.

Pentru majoritatea cazurilor de tuberculoză, tratamentul se face timp de 6 luni. În primele 2 luni se iau zilnic 4 tipuri diferite de antibiotice, ulterior, încă 4 luni de tratament cu două tipuri de antibiotice, în general 3 zile pe săptămână.

Poate părea exagerat, însă numărul acesta impresionant de pastile este necesar pentru a ucide bacteria responsabilă de tuberculoză, Mycobacterium tuberculosis.

Această bacterie are tendința de a se înmulți lent, este capabilă să pătrundă în anumite celule ale corpului sau să formeze structuri care o protejează de acțiunea antibioticelor. De asemenea, are tendința de a deveni foarte rapid rezistentă la antibiotice.

De ce trebuie 4 tipuri de antibiotice?

Logica tratamentului intensiv cu 4 tipuri diferite de antibiotice este de a ucide toate bacteriile din corp și de a preveni selectarea unor bacterii rezistente, greu de tratat. Practic, o infecție cu bacilul tuberculozei reprezintă multiplicarea a milioane de bacterii în corpul uman. Această populație de bacterii nu este întotdeauna uniformă. Pot există diferențe între bacteriile individuale din punct de vedere al rezistenței la antibiotice. Astfel, deși un tratament cu 1-2 antibiotice ar omorî poate 99% dintre bacterii, pot exista unele care să supraviețuiască și să fie rezistente. Pornind de la acestea, infecția poate reveni și să fie mult mai greu de tratat. Mai mult decât atât, aceste bacterii rezistente pot fi ulterior transmise și altor persoane, generând o problema majoră pentru întreaga populație.

Dovezile științifice arată că tratamentul standard actual cu 4 tipuri de antibiotice este bine tolerat de majoritatea oamenilor și este foarte eficient pentru tratamentul tuberculozei.

Antibioticele folosite și durata lor de administrare este prezentată în tabelul de mai jos:

După cum se vede în tabel, deși tratamentul durează 6 luni, numai în primele 2 luni trebuie luate patru tipuri diferite de antibiotice. În cele 4 luni rămase, se păstrează doar primele două antibiotice, izoniazida și rifampicina.

Dozele acestor medicamente se calculează pentru fiecare persoană, în funcție de greutatea corporală.

Este important ca aceste medicamente să fie luate pe stomacul gol, deoarece altfel își pierd din eficiență.

Tratamentul este de regulă început în spital, pentru a fi siguri că este bine tolerat. Se vor face analize de sânge pentru a surprinde eventuale efecte adverse. După externare, tratamentul este monitorizat prin rețeaua de dispensare de pneumoftiziologie existente în toată țara în colaborare și cu medicul de familie. Fiecare dispensar are arondat un teritoriu specific.

Articole similare