Cum se tratează astmul bronșic?

În acest articol veți găsi foarte multe informații despre tratamentul astmului bronșic și veți vedea videoclipuri care arată cum functionează tratamentul.

Tratamentul astmului bronșic se împarte în două categorii:

  • tratament de criză
  • tratament de control

Un tratament corect al astmului bronșic presupune accesul la ambele categorii de tratament. Să le detaliem pe rând:

Tratamentul de criză

Multă lume a auzit de inhalatoare de tipul Ventolin (salbutamol). Acesta este tratamentul clasic pentru crizele de astm. Este un medicament salvator în crizele severe. Orice persoană cu un diagnostic de astm bronșic ar trebui să aibă un asemenea spray la îndemână, oriunde s-ar afla. Totuși, este șocant numărul de persoane care folosesc incorect spray-ul de criză! Un spray folosit incorect nu este absolut deloc eficient și chiar poate fi periculos!

De ce se cheamă tratament de criză?

Pentru simplul fapt că acest tratament întrerupe criza și atât. Nu este un tratament de fond, nu rezolvă problema de bază, nu controlează evoluția astmului. Practic, după terminarea efectului (de regulă în 4-6 ore) o nouă criză poate avea loc. Cu excepția formelor foarte ușoare de astm, este necesar aproape mereu un tratament de control.

Tratamentul de control

Astmul bronșic este o boală cronică. Alte exemple de boli cronice ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat etc. Bolile cronice nu au în marea lor majoritate un tratament care să le vindece complet. Este necesar un tratament de fond, pe termen lung, scopul fiind de a obține controlul bolii și de a avea o viață normală.

Tratamentul de control în astmul bronșic este singurul care poate duce la ameliorarea persistența a simptomelor. Un pacient cu tratament adecvat poate duce o viață perfect normală, condiția fiind să ia corect tratamentul de control.

Vedeți și această emisiune TV unde am fost invitat să discut despre astmul bronșic:

Cum funcționează tratamentul de control? De ce este eficient?

După cum am menționat în articolul Astmul bronșic – ce se întâmplă în bronsii?, astmul bronșic este provocat de stare de inflamație persistentă a cailor respiratorii mici (bronsiole).

Dacă reușim să ținem sub control inflamația, toate simptomele astmului se ameliorează și putem avea o viață normală. Acest lucru se realizează prin medicamente antiinflamatoare sau care modulează răspunsul imun al organismului. Din fericire, în astmul bronșic tratamentul în majoritatea cazurilor se face doar cu inhalatoare – nu este nevoie de pastile. Există inhalatoare pentru criză și pentru control. Inhalatorul de control se folosește de regulă de 2 ori pe zi, în fiecare zi, pe termen lung.

Medicamentele inhalatorii sunt aproape „ideale”

Faptul că medicamentul se inhalează este un lucru incredibil, deoarece dozele necesare sunt foarte mici, cu efecte absolut minime în restul organismului. Practic, un tratament inhalator corect administrat are extrem de puține efecte adverse, în orice caz mult mai puține decât tratamentele sub formă de pastile. Până și moleculele utilizate în inhalatoare sunt special concepute pentru a avea efect maxim în căile respiratorii.

Tratamentul inhalator de control se bazează pe corticosteroizi. Există multe molecule cortizonice utilizate: beclometazona, fluticazona, mometazona etc. Aceste molecule sunt înrudite și au proprietăți similare. Ele sunt antiinflamatoare foarte eficiente și care asigură controlul astmului în majoritatea situațiilor, la doze extrem de mici (de ordinul microgramelor).

Se pot administra corticoizi simpli, de 2 ori pe zi – de ex beclometazona (Clenil Jet) sau mometazona (Asmanex) sau alte produse similare. Pentru formele de astm mai severe, există și tratamente combinate care conțin două medicamente – corticosteroid asociat unui medicament care dilată căile respiratorii mici (bronhodilatator). Există numeroase exemple pe piață de asemenea inhalatoare care conțin combinații fixe:

  • Seretide (salmeterol/fluticazona)
  • Symbicort (formoterol/budesonida)
  • Foster (formoterol/beclometazona) etc.

Numărul de tratamente crește vertiginos de la an la an, existând în acest moment extrem de multe opțiuni.

Bronhodilatatoarele incluse în aceste combinații de „control” sunt deosebite în sensul că au o durata lungă de acțiune (pe când tratamentul de criză își pierde efectul rapid, în câteva ore).

Tratamentul astmului se face în funcție de gravitatea simptomelor.

Ghidurile de specialitate recomandă un tratament în „trepte”. Asta înseamnă că numărul de medicamente de control și dozele sunt ajustate în „sus” sau în „jos” în funcție de simptome și numărul de crize.

Deși tratamentul inhalator este de bază, unii pacienți necesită și un tratament oral, cu pastile, iar în cazurile severe chiar și un tratament injectabil periodic. Ghidurile de specialitate sugerează adăugarea acestor medicamente tot în „trepte”, în funcție de simptome.

Există mai multe tipuri de medicamente administrate sub formă de pastile sau injectabil:

  • Antiinflamatoare puternice (corticosteroizi administrați oral – ex. prednison, Medrol), necesare în general în cazul perioadelor de agravare importantă a astmului, pentru obținerea rapidă a ameliorării. Se evita administrarea pe termen lung, se preferă cure scurte de câteva zile. Dacă nu se poate obține controlul fără corticosteroizi orali, se încearcă mereu tratamentul cu doză absolut minimă, pentru a preveni efectele adverse. Citiți mai mult despre corticoterapie
  • Imunomodulatoare pentru prevenirea crizelor – ex. montelukast. Această clasă de medicamente poate preveni crizele la anumiți pacienți, de regulă în asociere cu un tratament inhalator adecvat.
  • Imunomodulatoare și bronhodilatatoare ușoare – ex. teofilina. Acest tip de medicamente oferă un efect suplimentar tratamentului inhalator adecvat. Un avantaj este că teofilina este ieftină, însă un dezavantaj este reprezentat de efectele adverse cardiovasculare care pot apărea chiar la doze moderate.
  • Imunomodulatoare puternice, rezervate cazurilor în care astmul este de natură alergică, foarte sever, invalidant – ex. omalizumab, mepolizumab. Aceste tratamente sunt foarte scumpe și administrate rar.

După cum vedeți există multe tratamente disponibile, din acest motiv este bine să mergeți în mod regulat la control.

În ultimii ani, în domeniul bolilor respiratorii a existat o „explozie” de noi tratamente apărute pe piață. Alegerea terapiei corecte depinde foarte mult de o colaborare cât mai bună cu medicul pneumolog, deoarece există posibilitatea unui tratament „personalizat” în funcție de simptome. Este important de reținut că tratamentul este pe termen lung, uneori toată viață, cu adaptarea „treptei” terapeutice.

În concluzie, tratamentul astmului are două componente – tratamentul de criză și tratamentul de control. Dacă tratamentul de control este bun, se pot evita majoritatea crizelor și se poate avea o viață absolut normală.

Vă invit să mai vedeți și aceste clipuri care explică lucruri legate de astmul bronșic:

Articole similare