De ce astmul bronșic și BPOC se tratează cu inhalatoare și nu cu pastile?

Tratamentul se duce direct unde trebuie

Tratamentul cu „pastile” în medicină este atât de consacrat, încât parcă nu ne putem închipui că bolile pot fi tratate și altfel. Dar se poate! 

În domeniul bolilor respiratorii cronice, tratamentul cu pastile nu prea există. Astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructiva cronică (BPOC) se tratează de regulă cu inhalatoare (spray-uri). Multe persoane nu cred că aceste spray-uri pentru respirație chiar pot să ajute. Eventual se gândesc că dau o sumă de bani pentru un beneficiu foarte modest.

Totuși, inhalatoarele sunt una dintre cele mai mari inovații din medicină. În ultimii ani există o adevărată „explozie” de tratamente inhalatorii. Medicii pneumologi sunt de-a dreptul entuziasmați de aceste inovații, deoarece avem în sfârșit ce să oferim pacienților. Există opțiuni care chiar ajută!

De ce să tratăm astmul bronșic și BPOC cu inhalatoare?

Medicația inhalatorie se „duce” exact în locul în care este nevoie, în plămâni. Nu trebuie să luăm pastile care să se dizolve în stomac, să fie absorbite în sânge, să circule prin toate organele corpului ca să ajungă în final în plămâni. Din inhalator „tragem” medicamentul direct în plămâni, unde vrem să ajungă.

Faptul că medicamentul nu mai trebuie să circule prin întregul corp înseamnă că putem folosi doze mult mai mici. Doze mult mai mici, care se absorb din plămâni în sânge în mod nesemnificativ rezultă extrem de puține efecte adverse! Practic, inhalatoarele au foarte multe dintre caracteristicile unui tratament „ideal”. Ajunge unde trebuie, dar nu face rău în rest.

Să avem mai multă încredere în spray-urile pentru respirație! Și să rugăm medicul să ne explice cum să le luăm corect, pentru un beneficiu maxim!

Vedeți și câteva videoclipuri despre greșeli de folosire a unor inhalatoare (pentru a învăța cum să luați doza corect):

Articole similare