De ce tuberculoza apare mai des la persoanele cu HIV?

Între infecția HIV și tuberculoză există o legătură foarte strânsă. Tuberculoza este o importantă cauză de deces pentru persoanele HIV pozitive. Pe de altă parte, HIV favorizează dezvoltarea tuberculozei, care poate avea forme foarte grave. Riscul de a dezvolta tuberculoză-boală este de 50 până la 170 de ori mai mare la persoanele HIV-pozitive comparativ cu cele HIV-negative (în funcție de nivelul de limfocite CD4 din sânge).

HIV este un acronim pentru virusul imunodeficienței umane. Ce face de fapt acest virus? HIV atacă un anume tip de limfocite din sângele uman. Limfocitele fac parte din celulele albe ale sângelui, care sunt componentele principale ale sistemului imun. HIV pătrunde și distruge un anume subtip de limfocite, numite limfocite CD4.

Limfocitele CD4 sunt esențiale în răspunsul imun împotriva tuberculozei. Practic, virusul distruge exact acele componente necesare pentru a preveni infecția tuberculoasă. Pacienții cu valorile cele mai scăzute CD4 fac de regulă cele mai grave forme de tuberculoză.

Articole similare