Despre tuberculoză (TBC)

Tuberculoza (TBC) este o boală infecțioasă transmisă pe cale respiratorie. Pentru vindecare necesită un tratament îndelungat (minim 6 luni). Poate afecta pe oricine. 

Este provocată de o bacterie: Mycobacterium tuberculosis (sau bacilul Koch – BK). Boala se transmite de regulă în spații închise, slab aerisite, aglomerate – locuință, birou.

Deși o mare parte a populației consideră că este o afecțiune a sărăciei, realitatea este că oricine poate fi afectat. 1 persoană din 3 a fost infectată la un moment dat în cursul vieții. Doar o mică parte dintre persoanele infectate (acele 1 din 3) fac efectiv tuberculoză activă, în celelalte situații sistemul imunitar reușind să țină sub control sau să elimine infecția. Există riscul că boala să se activeze chiar și după ani de zile de la infecția inițială (până în acel moment persoana fiind fără simptome).

Vedeți acest video despre experiența mea legată de tratamentul tuberculozei și stigmatizarea socială asociată:

Tuberculoza pulmonară (care afectează plămânii) este cea mai frecventă formă, însă orice organ poate fi afectat (tuberculoză osoasă, de rinichi etc.)

Simptomele mai frecvente de boală includ:

  • Tusea productivă (cu expectoratie) care nu trece după tratamente de rutină
  • Scădere în greutate
  • Transpirație abundentă noaptea
  • Oboseală
  • Tuse cu sânge (mici striuri de sânge în sputa expectorată)

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune în mod obișnuit prin modificările pe radiografia pulmonară și prezența bacililor Koch (BK) în spută. Probele de spută sunt analizate și pentru depistarea unei eventuale rezistențe la antibiotice. Creșterea în laborator a bacteriei durează foarte mult, rezultatul final venind după 3 – 4 săptămâni.

Cum se tratează tuberculoza?

Tratamentul este dificil, însă marea majoritate a bolnavilor vor fi vindecați complet dacă urmează tratamentul după indicații.

Tratamentul standard se face cu 4 antibiotice diferite care sunt începute în spital. Durata tratamentului standard este de 6 luni, primele 2 luni cu 4 antibiotice, urmate de alte 4 luni cu 2 antibiotice.

Întreruperea tratamentului înainte de termen conduce frecvent la apariția rezistenței la antibioticele utilizate. Acestea trebuie înlocuite, iar durata tratamentului se va prelungi. Pacienții pot fi de asemenea infectați de la început cu bacterii rezistente (deci vor primi un tratament mai lung, cu alte medicamente).

Medicamentele pentru tuberculoză sunt oferite gratuit.

Persoana aflată sub tratament corect nu poate transmite boala – după externarea din spital se poate întoarce la servici (deși există posibilitatea obținerii concediului medical pe durata bolii).

Deși greu de tolerat în unele situații, tratamentul este salvator. Fără tratament, boala poate evolua spre deces sau sechele grave (scăderea funcției plămânilor, afectarea inimii etc.). De asemenea, există riscul de transmitere a infecției în familie, prietenilor, colegilor de servici etc.

În concluzie

Lucrul esențial de reținut este că tuberculoza se vindecă prin tratament corect efectuat. Nu întrerupeți medicamentele fără avizul medicului – risc mare de a dezvolta rezistență la tratament. Dacă cineva din anturajul apropiat suferă de tuberculoză, este recomandat să efectuați un bilanț minim la dispensarul TBC pentru a exclude boala sau a fi urmărit în timp.

Articole similare