#5 – Țigara electronică. Abuz de Ventolin. Corticoizi inhalatori

Episodul 5 – discutam despre 3 teme: tigara electronica nu este sanatoasa, abuzul de Ventolin si corticosteroizii inhalatori.

Tigara electronica NU este sanatoasa dupa parerea mea. Nu cred ca are un rol important in lasatul de fumat pentru ca nu schimba obiceiul de a fuma. Plus, deja exista semnale din studii ca se inregistreaza multe probleme, in special la tineri. Daca ar fi atat de sanatoasa nu am avea aceste cazuri de EVALI:

Pe scurt, aceasta afectiune este o lezare acuta a plamanilor in urma vapatului. Media de varsta la cele ~ 2500 de cazuri identificate in Statele Unite a fost de 24 ani !!

Tigarile electronice abia au inceput sa fie folosite pe scara larga (in ultimii 10-15 ani). E prea devreme sa concluzionam ca sunt sigure. Ce se va intampla pe termen lung, in 10-20-30 de ani?

Si despre tigarile normale s-a spus la inceputul secolului trecut ca nu sunt foarte nocive. A durat 50-60 de ani sa se demonstreze cu date stiintifice ca fumatul este rau pentru sanatate, ca provoaca boli de plamani, inima, cancere. Inca ne luptam cu mentalitatile oamenilor care neaga toate aceste date stiintifice si considera fumatul drept un viciu usor, cand este de fapt ceva foarte grav pentru sanatate.

Fumatorii care vor sa se lase de fumat se confrunta cu o dependenta de tutun foarte puternica. Este foarte greu sa ne lasam de fumat! Aflati mai multe despre renuntarea de fumat si in acest video de pe acest canal:

Studiul SABINA in astmul bronsic. Un mare studiu din Suedia despre abuzul de spray-uri pentru respiratie precum Ventolin (salbutamol) sau inhalatoare similare. Aceste spray-uri pentru respiratie sunt folosite pentru crize de astm bronsic dar pot fi periculoase daca sunt folosite in exces sau singure (fara un tratament de control al astmului). Au fost analizate datele de la peste 360.000 de persoane banuite sa sufere de astm bronsic.

Abuzul de inhalatoare precum Ventolin a fost asociat cu cresteri ale riscului de exacerbari (agravari) ale astmului si de moarte. Problema provine de la faptul ca aceste inhalatoare nu trebuie folosite singure deoarece au un efect foarte scurt si nu controleaza boala. Daca spray-ul de criza (Ventolin/salbutamol) se foloseste de mai mult de cateva ori pe saptamana inseamna ca astmul bronsic nu este controlat. Trebuie introdus sau crescut tratamentul de fond – care este de regula cu corticosteroizi inhalatori.

Corticosteroizii inhalatori sunt medicamente inrudite cu prednisonul. Acestea se mai cheama uneori corticoizi, steroizi etc. Sunt medicamente antiinflamatoare puternice care se folosesc in multe boli.

Astmul bronsic este o boala inflamatorie si aceste medicamente sunt foarte eficiente pentru a tine boala sub control. Sunt un tratament pe termen lung, care se ia regulat (ca o pastila de tensiune).

In marea majoritate a cazurilor de astm bronsic este suficienta o doza extrem de mica. Medicamentul se ia inhalator – printr-un spray pentru respiratie. Ajunge astfel direct in plamani, unde actioneaza direct unde trebuie. Este o strategie foarte sigura, pentru ca doza necesara in acest fel este foarte, foarte mica (~ 1 mg echivalent de prednison).

Tratamentele cu prednison in tablete (pastile) sunt cu doze mult mai mari, de regula minim 10mg pe zi. Acolo da, ne asteptam la reactii adverse multe. Acestea sunt foarte, foarte rare la tratamentul cu corticosteroizi inhalatori! Spray-urile cu cortizon (corticoizi) sunt foarte sigure!

Este intotdeauna foarte bine sa clatim gura, facem gargara si scuipam pudra sau solutia care a ramas in gura si gat dupa inhalare. In felul asta riscul de efecte adverse este foarte mult redus.

Articole similare