Exacerbarea BPOC

În acest articol veți citi despre ce înseamnă exacerbarea BPOC-ului și cum se tratează. 

Ce este BPOC? Aflați în acest videoclip:

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune respiratorie frecventă. Din nefericire, se preconizează că în următorii ani va deveni a 3-a cauză de mortalitate, după infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral. Simplu spus, BPOC înseamnă dificultatea de a scoate aerul din plămâni suficient de repede.

Exacerbarea BPOC reprezintă situația în care simptomele respiratorii (lipsa de aer, oboseala la efort, tusea, expectorația) se agravează. Există mai multe cauze care pot provoca o exacerbare a BPOC, însă cel mai frecvent este vorba despre o infecție respiratorie. Infecția poate fi provocată de o bacterie sau de un virus.

În funcție de cauza și de starea generală a persoanei cu BPOC, exacerbarea poate fi ușoară sau severă. Exacerbarile ușoare se pot trata și acasă, țînând legătură cu medicul și crescând ușor dozele medicamentelor pentru BPOC (medicația administrată inhalator).

Exacerbarile severe, sau exacerbarile care apar la persoanele cu BPOC avansat, se tratează de regulă și cu antibiotice. În situațiile mai grave este necesară internarea în spital, de regulă pentru aproximativ o săptămâna, Spitalizarea permite administrarea de medicamente intravenos, oxigen în cantități mai mari sau susținerea respirației – non-invaziv sau invaziv.

Ce se întâmplă în spital? Care este parcursul tipic al unei internări pentru exacerbarea BPOC?

1. Analize și explorări

  • ale sângelui – în căutarea semnelor de infecție sau ale tulburărilor altor organe vitale: rinichi, ficat etc.
  • ale sputei – de regulă se vor recolta mai multe probe de spută, înainte de a începe un tratament antibiotic. Se încearcă depistarea exactă a bacteriei care a provocat infecția (dacă este o infecție bacteriană). Examenul sputei dă rezultate concludente doar în aproximativ jumătate din cazuri.  Totuși, dacă se izolează o bacterie anume, se poate alege mai corect antibioticul necesar (prin efectuarea antibiogramei)
  • radiografia toracică („raza la plămâni”) – oferă multe informații utile: dacă este vorba despre o pneumonie, dacă există sechele la nivelul plămânului, modificări ale inimii și vaselor mari din piept etc.
  • electrocardiogramă (ECG sau EKG) – oferă o reprezentare grafică a activității electrice a inimii. Electrocardiograma poate fi modificată în multiple afecțiuni, inclusiv cele pulmonare. ECG permite de asemenea eliminarea suspiciunii unor afecțiuni ale inimii (ex. infarctul de miocard)
  • gazometria arterială – dacă oxigenarea sângelui nu este bună, sau dacă există o lipsa foarte mare de aer (dispnee importantă), se efectuează de regulă această analiză. Gazometria arterială înseamnă măsurarea directă a valorilor oxigenului și dioxidului de carbon în sângele arterial (= sângele care merge de la plămâni către restul organelor din corp). De obicei proba se obține printr-o mică înțepătura la încheietura mâinii, în artera numită „radială”.

În funcție de particularitățile fiecărui pacient, se pot face mai multe sau mai puține investigații. Analizele și explorările de mai sus reprezintă un bilanț oarecum „tipic”.

2. Tratament

Tratamentul unei exacerbări BPOC este teoretic simplu, însă în practică trebuie foarte bine urmărit și adaptat fiecărei persoane. Trebuie avute în vedere toate bolile asociate pentru a alege medicamente care nu agravează alte afecțiuni.

În situațiile obișnuite, tratamentul implică:

  • oxigenoterapie = administrarea de oxigen suplimentar, dacă oxigenarea sângelui este scăzută. Nu este nevoie mereu de oxigen suplimentar. Medicii și asistenții vor folosi periodic un pulsoximetru de deget pentru a măsura oxigenarea sângelui. Oxigenul se administrează cu prudență dacă nu se știu valorile dioxidului de carbon din sângele arterial (măsurat prin gazometria arterială). Dacă persoana cu BPOC are valori crescute ale dioxidului de carbon, oxigenul în cantitate mare poate duce la instalarea comei. Dacă în timpul în care primiți oxigen deveniți somnolent, este bine să anunțați medicul sau asistenții.
  • aerosoli = administrarea de medicamente inhalator, prin intermediul unei măști care produce picături foarte fine (aerosoli) care se inhalează. În aerosoli se pot administra multe tipuri de medicamente, care vor ajunge direct în plămân (unde sunt necesare), cu efecte reduse în restul organismului.

Ce medicamente se pot folosi?

  • bronhodilatatoare = care dilată bronșiolele (căile respiratorii mici din plămân), ușurând respirația – de exemplu salbutamol (Ventolin)
  • corticosteroizi inhalatori = antiinflamatoare puternice, care reduc iritația căilor aeriene din plămâni – dexametazonă, budesonid, flunisolide etc.
  • antibiotice = în anumite situații se pot administra antibiotice în aerosoli – ex. Colistin
  • corticosteroizi sistemici = antiinflamatoare puternice care ajung în circulația generală a sângelui. Se pot administra fie intravenos (Dexametazonă, Hemisuccinat de hidrocortizon – HHC) sau pe gură, drept pastile (Prednison, Medrol).
  • antibiotice = nu se dau în toate cazurile. Dacă nu există semne de infecție bacteriană, beneficiul antibioticelor nu este demonstrat foarte clar. Totuși, antibiotice se dau în multe situații, în special dacă BPOC-ul este avansat, dacă dispneea este importantă sau dacă sputa este mai „urâtă”, verde, purulentă decât de obicei. Antibioticele se dau la ore fixe, pe gură sau intravenos.  Se pot uneori asocia mai multe tipuri de antibiotice.
  • tratamentul cronic = tratamentul de fond al persoanei cu BPOC. Dacă tratamentul de acasă este corect, va fi de regulă urmat în continuare în timpul spitalizării. Este bine să veniți la spital cu pastilele și dispozitivele inhalatorii (spray-urile de respirat) pe care le luați zi de zi. Nu omiteți să spuneți medicului toate tratamentele pe care le luați acasă, chiar dacă vi se pare că nu au legătură cu plămânii (medicamente de inima, de stomac etc.).

3. Cum prevenim exacerbările BPOC?

Numărul de exacerbari pe care o persoană cu BPOC le va avea este greu de prezis. Prevenirea exacerbărilor se poate realiza în general prin tratamentul adecvat al BPOC-ului. Va recomand să respectați indicațiile medicului, să vă administrați tratamentul corect.

Tratamentul BPOC-ului în ziua de azi se face cu medicamente inhalatorii (spray-uri pentru respirație). Pastilele și injecțiile sunt mai puțin eficiente și au mai multe efecte secundare. Dacă aveți recomandare pentru oxigenoterapie la domiciliu, este important să folosiți aparatul conform indicațiilor medicului (uneori permanent). Oxigenul suplimentar întârzie progresia bolii și apariția complicațiilor cardiovasculare (bolile de inimă).

Este foarte importantă evitarea infecțiilor respiratorii. Se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an și vaccinarea antipneumococică. Există 2 tipuri de vaccin antipneumococic. Un tip de vaccin trebuie repetat o dată la fiecare 5 ani, iar celălalt tip se face o singură dată în viață. Discutați cu medicul de familie pentru a obține aceste vaccinări.

Bineînțeles, trebuie făcute toate eforturile pentru oprirea fumatului. Fumatul agravează boala și crește riscul de apariție a cancerului pulmonar.

Articole similare