Inhalatorul nu ajută – 2 motive

Două motive pentru care inhalatorul (spray-ul pentru respirație) nu ajută cu lipsa de aer. Foarte frecvent nu este de vină inhalatorul, ci tehnica de folosire. De asemenea diagnosticul pentru care a fost prescris poate fi greșit (și este nevoie de un nou control la medic).

Vedeți acest videoclip:

Inhalatoarele sunt medicamente miraculoase.

Sunt un progres incredibil în tratarea bolilor respiratorii. Imaginați-vă dacă vrem să tratăm plămânii și luăm o pastilă, acea pastilă trebuie să se dizolve în stomac, să se absoarbă din stomac și intestin și să se distribuie prin sânge în întregul corp. În final abia ajunge în plămâni. Pentru că se dizolvă în întregul corp, doza de medicament din acea pastilă trebuie să fie mult mai mare pentru a ajunge la plămâni într-o cantitate suficientă pentru a provoca un efect benefic. Când inhalăm un medicament în plămâni, acesta ajunge direct la locul unde vrem să acționeze. Nu trebuie să se dizolve în sânge, să circule prin întregul corp. Asta permite să folosim o doză extrem de mică, pentru că ea va ajunge direct în plămâni. Cantitațile de medicament necesare pentru un efect benefic în plămâni pot fi de mai mult de 10 ori mai mici decât dacă le-am lua pe gură (ca pastile).

Problema medicamentelor inhalate este că se administrează cu ajutorul unui dispozitiv – diferit în funcție de producătorul și tipul medicamentului. Acest dispozitiv trebuie folosit corect. Precum atunci când folosim un televizor sau un calculator trebuie să învățăm să îl folosim, așa este și cu inhalatoarele. Trebuie musai să învățăm să le folosim corect, altfel ele nu vor livra medicamentul în plămâni, și nu vom vedea nici un efect.

Cauza numărul 1 pentru care inhalatorul pare ineficient este folosirea greșită. Majoritatea pacienților nou diagnosticați cu astm bronșic sau BPOC nu știu să folosească corect dispozitivele inhalatorii. Majoritatea. Vă spun asta pentru că vad zi de zi problemele acestea în practica medicală. Nu este suficient să citiți un prospect pentru a înțelege cum se folosesc. Trebuie un pic de exercițiu și cineva să vă corecteze tehnica atunci când greșiți. După câteva demonstrații sub îndrumarea medicului, asistentului medical sau farmacistului veți vedea că inhalatoarele devin tot mai ușor de folosit și simptomele se îmbunătățesc. Dar trebuie să acceptați uneori că folosiți inhalatorul greșit și să ascultați sfaturile celor care va prescriu aceste tratamente. Folosite greșit sunt egal cu 0. Folosite corect sunt absolut miraculoase.

Articole similare