Lucruri bune – Consultații telefonice și rețete pe e-mail

 

Vreau sa prezint si lucruri bune care se intampla in medicina romaneasca. Uneori socurile din sistem, crizele mondiale, plangerile din partea pacientilor conduc la schimbari in bine. E important sa vorbim despre ce este rau, dar intr-un mod constructiv – sa cautam mereu solutii la problemele identificate – imbunatatirea sistemului de sanatate.

Unele lucruri bune se intampla deja si trebuie sa discutam despre ele. Doar cu negativism nu reusim sa schimbam nimic – fara incurajari lumea nu are putere sa lupte pentru imbunatatire.

In acest clip vorbim despre implementarea consultatiilor telefonice = lucru complet inedit in peisajul medical romanesc pana la aparitia epidemiei de coronavirus. Un pas inainte care va imbunatati accesul la servicii medicale pentru foarte multi oameni. De asemenea, despre proiectul retetelor prin e-mail = iarasi o metoda de a simplifica accesul pacientilor la tratamentele de care au nevoie. Ideal ar fi sa putem primi reteta direct in farmacie si sa mergem sa o ridicam direct doar pe baza buletinului – poate ajungem si la asta in curand. Ar fi foarte bine.

Pentru clinicieni recomand acest ghid de bune practici pentru consultatiile telefonice din BMJ (British Medical Journal) – Telephone consultations BMJ 2018; 360 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k1047 (Published 29 March 2018) BMJ 2018;360:k1047

Captura de imagine din videoclip provine din Ziarul de Iasi, 02.04.2020

Articole similare