Despre sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite se referă la senzațiile neplăcute care apar în picioare în repaus (la culcare, așezat pe scaun), care dispar temporar odată cu mișcarea. Sindromul picioarelor neliniștite este în general o afecțiune progresivă, care poate conduce la apariția tulburărilor de somn. Tratamentul vizează modificări ale stilului de viață și medicamente în cazurile mai grave. Este o afecțiune foarte frecventă.

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune neurologică (afectare a nervilor). Mecanismele precise ale bolii nu sunt bine definite, însă până în prezent s-au descoperit legături cu boala Parkinson, deficitul de fier și neuropatia periferică (afectarea nervilor membrelor). Este important de menționat că sindromul picioarelor neliniștite nu este asociat cu o afectare nervoasă severă, problemele fiind legate în special de influența asupra calității vieții.

Se pare că acest sindrom are o componentă genetică, deoarece este mai frecvent la rudele celor afectați. De asemenea, simptomele sunt temporar accentuate în cursul sarcinii (în special în ultimul trimestru). Stresul și consumul substanțelor stimulante (cofeină) contribuie de asemenea la accentuarea simptomelor.

Cum se manifestă?

Sindromul picioarelor neliniștite include o serie de manifestări tipice. Simptomele apar în repaus (la culcare, așezat pe un scaun o perioada lungă – birou, cinema, teatru, la volan) și se caracterizează prin senzații neplăcute la nivelul picioarelor. Acestea sunt greu de definit și diferă de la o persoană la alta: mâncărimi, durere, apăsare etc.

Trăsătura comună este că aceste senzații forțează persoana să miște picioarele pentru a reveni la o stare de confort. Simptomele sunt mai accentuate în cursul serii și la culcare. De asemenea, partenerul de somn poate să povestească despre mișcări inconștiente ale picioarelor în cursul somnului (persoana “dă din picioare” în timp ce doarme).

Sindromul picioarelor neliniștite este progresiv și se accentuează în perioadele de stres. Pe lângă afectarea calității vieții, se asociază cu tulburări de somn. Persoana poate să nu mai aibă un somn odihnitor, cu oboseală accentuată în cursul zilei și dificultăți de concentrare. Se ajunge frecvent la un consum excesiv de cofeină pentru a combate oboseala, ceea ce produce un cerc vicios: cofeina reduce oboeala însă consumul excesiv agravează sindromul și scade calitatea somnului.

Multe persoane care suferă de sindromul picioarelor neliniștite nu se adresează medicului, considerând că simptomele sunt greu de explicat și că nu vor fi luate în serios.

Ce puteți face?

Dacă suspectați că suferiți de sindromul picioarelor neliniștite, este important să vorbiți cu un medic neurolog, deoarece există tratamente care vă pot ajuta. De asemenea, dacă vă simțiți mereu obosit în cursul zilei, există posibilitatea să existe și alte tulburări de somn asociate, care pot beneficia de tratamente specifice (ex. sindromul de apnee în somn). Consultați medicul pentru mai multe informații relevante în cazul dumneavoastră.

Până la instituirea altor tratamente, este foarte important să încercați să vă modificați stilul de viață pentru a reduce impactul sindromului asupra vieții de zi cu zi. Aceste măsuri pot avea efecte spectaculoase dacă sunt urmate cu atenție:

  • reduceți consumul de cafea, ceai, ciocolată și băuturi energizante, în special după orele 17
  • încercați să masați picioarele pentru a relaxa mușchii
  • pregătiți-vă din timp pentru a merge la culcare, faceți o baie fierbinte înainte, reduceți intensitatea luminii din locuință, încercați să nu vă instalați în pat decât în momentul în care vă este somn, nu lucrați în pat, stabiliți și respectați o ora la care să mergeți la culcare, tintiți să dormiți 7-8 ore pe noapte
  • faceți exercițiu fizic moderat în mod regulat (ex. plimbări pe jos) dar evitați să îl practicați în cursul serii
  • reduceți pe cât posibil consumul de alcool și tutun
  • evitați sedativele (somnifere, anxiolitice, alcool) pentru a induce somnul, deoarece acestea pot agrava anumite tulburări de somn care pot fi asociate cu sindromul picioarelor neliniștite (ex. sindromul de apnee în somn)

11 Sfaturi pentru un somn odihnitor

Articole similare