Sindromul de apnee în somn

Sindromul de apnee în somn este o afecțiune respiratorie în care somnul este întrerupt de perioade scurte de oprire a respirației. Persoanele care suferă de apnee în somn prezintă oboseală în timpul zilei, cu scăderea capacității de concentrare ca urmare a somnului fragmentat, ineficient.

Foto adaptată după Wikipedia – Sleep apnea

Doar un mic procent dintre persoanle cu apnee în somn sunt diagnosticate și primesc tratament adecvat.

Pentru un somn eficient, odihnitor, este nevoie de somn profund. Pacienții cu sindrom de apnee în somn nu se odihnesc bine deoarece au opriri repetate ale respirației în timp ce dorm.

Riscul de sindrom de apnee în somn este mai mare la persoanele cu obezitate, la bărbați și cei care sforăie puternic.

Afecțiunea apare prin imposibilitatea de a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului. Cauzele închiderii căilor respiratorii superioare sunt fie relaxarea exagerată a mușchilor gâtului în timpul somnului, fie depunerea de grăsime la acest nivel, care suprasolicită acești mușchi.

Consecința este apariția de episoade repetate de oprire sau scădere a fluxului de aer care ajunge în plămâni în timpul somnului. Corpul simte că nu primește suficient oxigen, așa că are loc o trezire scurtă (inconștientă) pentru a relua respirația. Când aceste episoade se repetă foarte des, somnul devine mult prea fragmentat pentru a fi odihnitor. Pe lângă oboseala importantă din timpul zilei, persoanele cu sindrom de apnee în somn au un risc mult mai mare de a face accidente vasculare cerebrale și hipertensiune.

În cazurile grave pacienții pot avea peste 30 de microtreziri pe oră. Persoana care suferă de apnee în somn nu conștientizează că are aceste treziri repetate.

În funcție de gradul severității bolii, opțiunile de tratament includ:

  • măsuri de igienă a somnului: evitarea dormitului pe spate cu fața în sus, evitarea sedativelor la culcare (alcool, somnifere – care relaxează mușchii gâtului), evitarea consumului de cafea seara
  • dispozitive de avansare a mandibulei – purtate în gură în timpul somnului, pot menține căile respiratorii deschise în formele mai ușoare ale bolii
  • tratamente chirurgicale – eficiente numai la unii pacienți
  • tratamentul cu aparate de menținere a presiunii pozitive în căile respiratorii superioare – Terapia CPAP (cel mai eficient tratament)

Dacă vă simțiți obosit în timpul zilei, sforăiti, partenerul de somn vă spune că vi se oprește respirația, vă recomand să vă adresați unui medic specializat în medicina somnului (de regulă pneumolog).

Se va realiza un studiu de somn, cu ajutorul unui aparat care măsoară fluxul respirator, mișcările respiratorii, oxigenarea sângelui, pulsul și alți parametri în timp ce dormiți. Rezultatul acestei explorări dă gradul de severitate a bolii pentru a putea prescrie tratamentul adecvat.

Citește și despre terapia CPAP în sindromul de apnee în somn

Articole similare