Ce înseamnă BPOC?

În acest articol veți citi ce înseamnă BPOC și la sfarșit veți vedea câteva videoclipuri legate de factorii de risc și simptomele principale.

BPOC este acronimul de la “bronhopneumopatia obstructivă cronică”. Este un nume complex pentru o boală, dar explică ce înseamnă. Așa sunt denumirile în medicină – complexe, dar precise.

Bronho – se referă la bronhii sau bronșii, adică la căile aeriene din interiorul plămânului.
Pneumopatie – înseamnă afecțiune pulmonară.
Obstructivă – se referă la un blocaj, o obstrucție.
Cronică – adică o boală cu evoluție de lungă durată.

Dacă grupăm acești 4 termeni, înțelegem că BPOC este o boală în care apare o obstrucție în calea circulației aerului la nivelul bronșiilor și plămânilor, care evoluează pe perioade lungi de timp.

BPOC este o afecțiune ireversibilă. În BPOC nu se poate discuta momentan despre vindecare, ci doar despre tratament pe termen lung, pentru a ameliora simptomele și a stopa agravarea bolii.

În BPOC, aerul nu poate fi inspirat și expirat în mod normal. Obstrucția înseamnă că aerul iese greu din plămâni, mai greu decât în mod normal. O persoană cu BPOC va avea un expir prelungit; durează mult pentru a scoate aerul afară din plămâni. Acesta este și motivul pentru care apare simptomul principal al BPOC-ului: lipsa de aer (sau în limbaj medical, dispneea).

Practic, lipsa de aer apare în special la efort, deoarece atunci avem tendința să respirăm mai repede (avem o frecvență respiratorie mai mare).

Dacă avem BPOC, nu putem expira tot aerul înainte să fie nevoie să tragem din nou aer în piept. Astfel, de la o respirație la alta, cantitatea de aer care rămâne în plămâni crește. La un moment dat, ajungem să avem plămânii atât de umflați cu aer încât nu mai avem loc pentru o nouă respirație. Atunci trebuie să ne oprim din efort, să stăm liniștiți până reușim să dăm aerul afară. Această senzație este extrem de neplăcută.

Metoda cea mai bună pentru a preveni sau stopa agravarea BPOC este renunțarea la fumat. În orice stadiu al BPOC-ului, renunțarea la fumat stopează boala și ameliorează simptomele.

Când e de mers la medic?

Nu amânați o consultație dacă aveți lipsa de aer la efort sau dacă nu mai puteți face treaba cum puteați odată. Nu puneți simptomele numai pe seama îmbătrânirii, este posibil că aceste simptome să fie provocate de BPOC sau o altă afecțiune. Tratamentul în orice boală este mult mai eficient în stadiile de început. 

Articole similare