Bronșiectazii – cum se pune diagnosticul? Ce explorări sunt utile?

 

1. Diagnosticul de bronsiectazii este dificil de facut doar pe baza unei radiografii toracice (“raza la plamani”). In toate ghidurile internationale se recomanda efectuarea unui computer tomograf (CT) toracic de inalta rezolutie.

CT-ul este ca un fel de radiografie pe multe “felii” a intregului plaman – in acest fel obtinem o imagine tridimensionala a plamanilor pentru a localiza precis unde sunt zonele anormale. Inalta rezolutie inseamna ca aceste “felii” sunt foarte multe, la distanta foarte mica unele de celelalte (~ 1 mm). CT-ul de inalta rezolutie nu se face cu substanta de contrast. Pe langa costul mai ridicat al explorarii cu substanta de contrast, poate de asemenea sa fie mai greu de interpretat = mai mult incurca decat ajuta pentru bronsiectazii.

2. Posibile cauze pentru bronsiectazii trebuie eliminate.

Este util sa se dozeze nivelul total de imunoglobuline (anticorpi) din sange (IgG, IgM, IgA total – pentru a vedea daca exista un deficit imunitar care favorizeaza infectiile respiratorii). De asemenea se investigheaza posibilitatea unei infectii fungice (“ciuperca”) de tipul Aspergillus spp. prin analize de sange (IgE total, IgE si IgG specifice pentru Aspergillus). Se mai pot doza de asemena anticorpi specifici impotriva infectiilor cu o anumita bacterie numita pneumococ – Streptococcus pneumoniae. Aceasta bacterie frecvent provoaca infectii respiratorii si din fericire avem un vaccin care poate preveni majoritatea acestor infectii – vaccinul antipneumococic.

Foarte important de asemenea sa se trimita la laborator probe de sputa sa vedem daca exista o infectie cronica in plamani. Secretiile respiratorii la pacientii cu bronsiectazii au de multe ori o colonizare cu anumite bacterii (prezenta unei bacterii care nu provoaca o infectie activa, dar care continua sa creasca in caile respiratorii). Unele bacterii care colonizeaza caile respiratorii pot fi eradicate cu tratament antibiotic tintit in functie de sensibilitatea bacteriei. Rolul acestui tratament de eradicare a colonizarii este de a reduce numarul de infectii respiratorii care pot aparea. Din pacate acest tratament nu reuseste intotdeauna, dar merita incercat de multe ori.

Sunt importante de asemenea probe de sputa speciale pentru a cauta anumite bacterii: mycobacterii non-tuberculoase. Acestea nu provoaca tuberculoza, dar sunt o cauza posibila de bronsiectazii.

Medicul poate sa ceara si alte explorari pentru posibile boli asociate – in functie de istoricul dvs. medical sau examenul clinic.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *