Tratament în bronșiectazii

 

Din pacate bronsiectaziile nu se vindeca. Exista cazuri rare in care este indicata operatia pentru anumite forme de boala – cand exista o zona mica din plamani afectata, care poate fi scoasa in conditii de siguranta pentru pacient. Operatia este indicata in foarte putine cazuri.

In rest, scopul tratamentului este sa imbunatateasca simptomele si calitatea vietii. Un alt obiectiv major este sa reducem cat mai mult infectiile respiratorii (care pot agrava boala).

Daca se gaseste o cauza pentru bronsiectazii se poate aplica un tratament pentru acea afectiune. Aceste cazuri sunt rare. De exemplu – corticosteroizi pentru un diagnostic de aspergiloza bronhopulmonara alergica (= ABPA. Este o reactie imunitara exagerata la colonizarea cu Aspergillus spp. = boala data de fungi sau “ciuperci” in denumire populara). Daca suferim de o imunodeficienta (niveluri scazute de anticorpi – imunoglobuline) se poate oferi un tratament de substitutie cu imunoglobuline.

Pentru tratamentul adecvat este nevoie in primul rand de o urmarire regulata la medicul pneumolog. Este important minim o data pe an (ideal la fiecare consultatie) sa se trimita un examen microbiologic al unei probe de sputa. In functie de rezultat se poate propune un tratament antibiotic pentru a elimina o colonizare cu anumite bacterii (daca este posibil).

Foarte important (! cel mai important) este drenajul secretiilor bronsice (eliminarea sputei). Daca suferiti de bronsiectazii va recomand sa consultati un kinetoterapeut pentru a invata anumite exercitii de respiratie. Acestea pot ajuta extrem de mult cu respiratia si eliminarea sputei. Eliminarea sputei este absolut necesara pentru a preveni infectiile (sa nu se adune secretii groase in caile respiratorii care se pot suprainfecta). Exista diverse tehnici pe care kinetoterapeutul le poate recomanda – aceste exercitii trebuie facute cat mai des (zilnic!). Pentru a facilita eliminarea sputei se pot recomanda si aerosoli cu ser fiziologic sau solutii saline hipertone in completarea exercitiilor de drenaj. Atentie la prescrierea aerosolilor deoarece unele persoane pot avea un grad de sensibilitate la solutiile iritante aerosolizate (solutii hipertone, antibiotice etc.). Aerosolii nu sunt pentru toata lumea. Va recomand sa discutati cu medicul pneumolog pentru a folosi aerosolii in siguranta.

Nu exista foarte multe dovezi stiintifice in favoarea folosirii medicamentelor mucolitice (ex. ACC, erdomed etc.). Pot fi utile pentru unele persoane, insa daca nu se obtine nici un beneficiu sau ne simtim mai rau nu trebuie continuate pe termen lung. Pot fi mai de folos cand apar exacerbari ale bolii sau sputa este vascoasa, greu de expectorat.

Antibioticele se folosesc des in tratamentul bronsiectaziilor, in trei situatii principale:
1. Tratamentul unei exacerbari a bolii = cresterea in intensitate a simptomelor mai mult decat variatiile de la o zi la alta. De regula tusim mult mai mult, expectoram mai multa sputa, este mai vascoasa, se schimba culoarea etc. Poate aparea tuse cu sange, oboseala etc. Antibioticele ajuta pentru tratamentul direct al infectiei.

2. Eradicarea colonizarii bacteriene. Daca in sputa se identifica bacterii sensibile la antibiotice, se recomanda eradicarea lor chiar in absenta simptomelor. Tratamentul antibiotic se prescrie de regula timp de 2 saptamani si apoi se repeta proba de sputa pentru a vedea daca s-a reusit eliminarea bacteriei.

3. Antibiotice pe termen lung pentru a reduce numarul de infectii. Daca apar mai mult de trei infectii respiratorii pe an se poate incerca uneori tratamentul cu antibiotice luate in doza mica pe termen lung (6-12 luni). De regula se foloseste azitromicina de trei ori pe saptamana (nu in fiecare zi). Exista niste riscuri asociate (aparitia unor bacterii rezistente, tulburari gastrointestinale, tulburari de auz, cresterea riscului de tulburari de ritm ale inimii – cresterea unui interval numit QT pe electrocardiograma). Totusi, cu o monitorizare adecvata se poate obtine reducerea semnificativa a numarului de infectii respiratorii.

Uneori medicul pneumolog va poate prescrie medicamente pe cale inhalatorie (bronhodilatatoare – spray-uri pentru respiratie). Nu ajuta in toate situatiile si prescrierea este de regula ghidata de valorile care se inregistreaza pe spirometrie. Sunt de evitat corticosteroizii inhalatori daca nu exista o indicatie precisa pentru acestia (deoarece pot creste riscul de infectii respiratorii).

Subliniez din nou ca tratamentul pentru bronsiectazii este pe termen lung – toata viata. Foarte importante exercitiile pentru respiratie sub indrumarea unui kinetoterapeut – pentru eliminarea secretiilor respiratorii. Va recomand sa mergeti regulat la consultatii de control la pneumolog si sa va vaccinati antigripal si eventual antipneumococic (daca este recomandat in cazul dumneavoastra).

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *