Poate fi folosit inhalatorul FOSTER in sarcina?

Am primit o intrebare f importanta – daca inhalatoare precum Foster pot sa fie folosite in timpul sarcinii la persoanele cu astm. Voi pregati un video pe aceasta tema pe viitor dar pe moment pot sa dau un raspuns la modul general – pentru fiecare pacienta este un raport risc-beneficiu, depinde si de gravitatea astmului deoarece multe crize de astm ale mamei prezinta un risc pentru fat. Daca astmul este grav, merita un tratament mai agresiv pentru a preveni crizele f grave. Adica astmul poate sa faca mai mult rau copilului decat tratamentul care il previne.

Pe de alta parte, in formele de astm usoare se incearca sa se controleze boala doar cu inhalatoare cu corticosteroizi, deoarece acestia sunt siguri in sarcina (doza inhalata e f mica). E important sa discutati cu medicul pneumolog si sa intelegeti exact rolul tratamentului in cazul dvs. Foster si multe alte inhalatoare (de ex Symbicort, Seretide etc.) sunt o combinatie de corticosteroid inhalator si un bronhodilatator cu durata lunga de actiune. Sunt un tratament f bun in astm si destul de sigur in sarcina, in special daca s-a facut o evaluare a riscului (cum am mentionat mai sus). Uneori obstetricianul s-ar putea sa trebuiasca sa se consulte cu pneumologul pentru a face mici schimbari ale inhalatoarelor spre sfarsitul sarcinii sau daca gravitatea astmului se schimba.

Cum spun mereu in videoclipuri, e important sa mergeti in mod regulat la control la medic (in acest caz si la obstetrician si la pneumolog pe parcursul sarcinii) si sa puneti intrebari ca sa intelegeti de ce vi se da un anume tratament. De asemenea am multe videoclipuri despre astm pe canal, s-ar putea sa va ajute sa intelegeti mai bine aceasta boala si cum se trateaza. Numai bine va doresc!

Articole similare