În acest articol veți citi despre infecții respiratorii care avectează căile respiratorii superioare – de la răceala simplă la infecții mai grave. Care este tratamentul inițial și când să apelați la medic? În final sunt și câteva videoclipuri pentru a înțelege mai bine.
Infecțiile de tract respirator superior cuprind o serie de afecțiuni, de la răceala obișnuită până la manifestări mai serioase – sinuzită, faringită, laringită. Tractul respirator superior cuprinde căile respiratorii situate deasupra corzilor vocale: laringe, faringe, cavitatea nazală, sinusuri. Denumirea infecției este dată de regulă de organul principal afectat (ex. laringe – laringita). Terminația „-ită” înseamnă inflamație.
Majoritatea adulților au 2-4 episoade de infecție de tract respirator superior în fiecare an. La copii, aceste episoade sunt mai frecvente. În general este vorba despre o răceală obișnuită, care trece de la sine în aproximativ o săptămâna. Există chiar o zicală în acest sens – trece de la sine într-o săptămâna, și în 7 zile cu pastile.
Majoritatea acestor infecții de tract respirator superior sunt provocate de virusuri. Peste 200 de virusuri pot provoca infecții de tract respirator superior cu manifestări similare. Virusurile sunt agenți infecțioși diferiți de bacterii. O bacterie este o celulă vie, care poate fi distrusă de antibiotice. Antibioticele însă nu au nici un efect asupra virusurilor, care nu sunt vii în sensul strict al cuvântului (virusurile conțin informație genetică protejată de o capsulă de proteine). Există într-adevăr și infecții de tract respirator superior provocate de bacterii, însă acest lucru se întâmplă mai rar.
Probabil unul dintre cele mai mari abuzuri de antibiotice se realizează în tratamentul infecțiilor de tract respirator superior.
Pentru răceala comună se pot lua antiinflamatoare care combat majoritatea simptomelor. Este important de menționat că oricum ne-am trata, ne vom simți câteva zile destul de rău. Tuse, strănut, dureri de gât etc. Cu toții cunoaștem simptomele unei răceli. Este foarte important să nu începem din prima zi cu zeci de pastile sau antibiotice, deoarece nu vom grăbi vindecarea și putem să ne facem mai mult rău.
Cum ne tratăm simplu?
Pentru răceala obișnuită este suficient să luăm măsuri simple: să consumăm lichide (ceaiuri calde, supe), să evităm să stăm în frig, să avem răbdare câteva zile să treacă.
Doar la nevoie ar trebui să luăm medicamente simptomatice și acestea în cantități cât mai reduse, țînând minte că orice medicament poate avea efecte adverse.
În farmacii se găsesc o mulțime de preparate care conțin paracetamol, fie pastile simple, fie pliculețe care se dizolvă în apă caldă. Unele conțin în plus și un medicament decongestionant nazal, util dacă nasul este înfundat. Drept antiinflamator se mai poate folosi ibuprofen, însă ar trebui ales un singur medicament de bază – adică nu luăm și paracetamol și ibuprofen împreună.
Se mai pot utiliza pastile de supt pentru a ameliora durerile în gât. Important de menționat că antiinflamatoarele nu vindecă răceala, doar ne fac să ne simțim puțin mai bine. Sistemul nostru imun reușește foarte bine să vindece infecția, însă are nevoie de câteva zile.
Bineînțeles, dacă măsurile simple și tratamentele simptomatice nu dau rezultat, iar simptomele persistă sau se agravează după câteva zile, vă recomand să vă adresați inițial medicului de familie care vă poate oferi un tratament adecvat sau vă poate dirija către un specialist.
Deși uneori puteți face rost de antibiotice fără prescripție medicală, consider că vă asumați un risc care nu este necesar.
Există mereu riscul să luați un antibiotic care nu este necesar sau care nu este deloc adaptat infecției. Antibioticele pot perturba flora intestinală și vaginală și complică evoluția unei răceli simple, care poate nu ar fi necesitat un asemenea tratament.
Dacă medicul va recomandă totuși un tratament antibiotic, acesta trebuie luat complet. Adică nu oprim antibioticul după două zile dacă ne simțim mai bine ci îl continuăm cât a fost prescris. Tratamentele antibiotice incomplete sunt o cauză majoră de apariție a bacteriilor rezistente.
Răceală sau gripă?
Deși există răceli provocate de virusul gripal (un virus specific), marea majoritate sunt provocate de alte virusuri. Manifestările unei răceli sunt în general mult mai ușoare decât gripa, care poate fi o infecție extrem de severă. În gripă, pe lângă tuse și eventuale dureri în gât poate apărea o durere de cap intensă, amețeli puternice, lipsă de aer etc. Dacă medicul suspectează că aveți gripă, este posibil să vi se recolteze analize pentru a depista acest virus și eventual să primiți un tratament specific. În funcție de gravitate, se poate recomanda internarea în spital, deoarece gripa poate fi o afecțiune gravă. Pe de altă parte, răceala obișnuită are manifestări mult mai ușoare.
Dacă suferiți de o infecție respiratorie, nu uitați să îi protejați pe cei din jur.
Infecțiile respiratorii au tendința să se transmită în populație foarte ușor. De asta este bine să protejăm membrii familiei, prietenii prin a sta departe de ei până ne trec simptomele.
În anul 2020, ne confruntăm cu o pandemie de care am auzit cu toții, care a dus la paralizarea întregii lumi – coronavirus, care provoacă boala numită COVID-19. Și această boala poate da infecții de tract respirator superior care se pot manifesta ca o răceală simplă. Pentru a stopa aceste epidemii, trebuie musai să îi protejăm pe cei din jur – purtam o mască chirurgicală daca avem simptome, ne spălăm des pe mâini, evităm să stăm în aglomerații, ne distanțăm social până ne trec simptomele.
Câteva videoclipuri pentru a înțelege mai bine aceste lucruri:
Foto: Annie Spratt on Unsplash