Se schimbă tratamentul astmului bronșic în perioada epidemiei de COVID-19?

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene. Necesita un tratament de durata, uneori chiar toata viata. Se schimba felul in care este tratat astmul in contextul epidemiei de COVID-19? Au pacientii cu astm bronsic un risc mai mare de infectie cu coronavirus?

Persoanele care sufera de boli cronice precum astmul bronsic pot face uneori forme mai grave de COVID-19. Fiind o boala respiratorie, care afecteaza plamanii, o intrebare frecventa este daca tratamentul trebuie schimbat in aceasta perioada.
Unele persoane de asemenea se tem de tratamentul cu corticosteroizi inhalatori sau orali, sau tratamentele biologice. Recomandarile societatilor internationale de pneumologie si alergologie sunt sa continuam tratamentul in aceasta perioada, asa cum a fost prescris. Prioritatea este prevenirea crizei de astm bronsic, exacerbarea bolii. Pentru asta este necesara continuarea tratamentului de control. Nu exista momentan date stiintifice care sa sugereze ca persoanele cu astm bronsic au un risc mai mare de a se infecta – chiar daca au tratamente puternice.

Masurile de igiena sunt importante pentru preventie – spalatul pe maini, evitarea deplasarilor care nu sunt necesare, evitarea oamenilor bolnavi, a nu se folosi la comun aparate de nebulizare si inhalatoare.

Daca astmul se agraveaza, primul contact ar trebui sa fie medicul de familie, sa fim siguri ca avem la dispozitie tratamentul necesar la timp. Scopul este evitarea pe cat posibil a agravarii astmului.

Articole similare