Sistem de sanatate mai bun: 4/11 Confidentialitate

Intr-adevar, saloanele sunt mari. Exista multi pacienti la un loc si poate uneori trebuie sa dam niste explicatii destul de dificile, sa vorbim despre subiecte sensibile, uneori rusinoase. Trebuie sa vorbim despre moarte, despre dorintele pacientului. Poate pacientul respectiv nu vrea ca aceste informatii sa fie cunoscute de colegii de salon. Sau poate nu vrea ca anumiti membri ai familiei sa stie detaliile cazului. Sau poate nu vrea ca tot spitalul sa stie ce problema rusinoasa a suferit.

Tu nu ai fi la fel? Nu ti-ai dori daca ai fi pacient ca discutia dintre tine si medic sa ramana acolo, iar informatiile sa fie divulgate numai cu permisiunea ta?

Sa asiguram un grad mai mare de confidentialitate nu costa nimic in plus. Trebuie doar sa constientizam ce vorbim, cine este de fata, cu cine impartasim informatiile. Stiu ca este greu in camere de consultatii aglomerate cand lumea intra si iese permanent sa asiguram un grad de intimitate, insa din nou, putem sa ne deplasam cu pacientul mai intr-un colt daca trebuie sa discutam niste lucruri sensibile. Sau sa fim dupa un paravan. Da, poate discutia se va auzi, dar va fi mai greu de a asocia persoana respectiva cu informatiile. Plus ca pacientul se va simti mult mai confortabil si cine stie, poate ne va oferi mai multe informatii decat in mod normal.

Atentie mare si cu rudele. Ideal ar trebui sa intrebam pacientul cu cine din familie am putea discuta. Poate exista conflicte in familia sa, poate exista lupte pentru mostenire etc. Daca cineva cere informatii prin telefon, poate e bine sa confirmam cine este persoana respectiva inainte de a dezvalui detalii medicale. Putem sa ii rugam sa lase un numar de telefon si sa ii sunam inapoi ulterior, dupa ce clarificam ce vrea pacientul. Lucrurile acestea chiar nu costa si sunt foarte importante. Din pacate am vazut foarte multi medici care mai degraba discuta cu familia decat cu pacientul care are boala (in special cand este vorba despre cancer). Deseori aceste discutii se desfasoara pe holurile spitalului, in vazul (si auzul) tuturor.

Nu costa sa pastram confidentialitatea, chiar nu costa nimic. Din nou, tu daca ai fi pacient, cat ai vrea sa se stie despre boala ta?

Articole similare