Sistem de sanatate mai bun: 5/11 Respecta colegii

Suntem poate cea mai individualista profesie din tara asta. Si e ciudat, pentru ca medicina nu poti face de unul singur, oricat de genial esti. Incet, incet apar semne ca ne dorim cu totii sa avem colaborari mai bune intre specialitati, insa suntem foarte departe de cum ar trebui sa fie.

In special in Romania, sistemul de sanatate este hiper-specializat. Asta se vede cand lucrezi in afara si iti dai seama ca notiunile generale de medicina sunt mult mai bine cunoscute de catre toti specialistii. Din cauza formatului de pregatire in rezidentiat, in Romania ne definim foarte mult ca fiind medici de o anumita specialitate si avem notiuni relativ limitate din alte domenii.
In aceste conditii, cum putem face mai mult pentru pacient fara sa cheltuim bani? Putem sa incercam sa comunicam mai mult intre noi, intre specialisti din diferite domenii. Aceasta comunicare se bazeaza pe respect reciproc.

Va propun sa raspundem cu mai multa deschidere colegilor din alte specialitati in momentul in care ne adreseaza intrebari. Sa ii ascultam mai cu atentie cand ne dau un sfat. Sa punem mana pe telefon cand nu suntem siguri de ceva si sa cerem sfatul unui coleg care poate stie mult mai bine lucrurile care tin de specialitatea sa. Un coleg te poate ajuta sa faci un plan terapeutic mai bun, cere-i sfatul – nu costa nimic! Si daca cineva iti cere tie sfatul, fii intelegator, ajuta cum poti! Intr-o zi vei avea si tu nevoie de ajutor.

Cel mai frumos lucru gratuit care s-ar putea intampla pentru sistemul de sanatate ar fi sa facem mai multe intalniri multidisciplinare (“MDT”). Acestea nu trebuie sa fie musai ceva formal, pot fi doar intalniri zilnice in care medicii dintr-un spital se intalnesc sa discute planul terapeutic optim pentru cazurile mai complicate. Nu costa nimic sa stai jumatate de ora la o masa cu colegii, sa bei o cafea si sa le ceri parerea. In acest mod se formeaza echipe, lumea incepe sa aiba mai multa incredere in colegi si capata obiceiul de a cere si oferi parerea. Sunt convins ca astfel de discutii, purtate intr-un cadru informal, prietenos, pot duce la rezultate mult mai bune pentru pacienti.

Vei castiga mult respect si pacientul va simti ca este ingrijit de intreaga echipa medicala. Zilele in care fiecare doctor avea “pacientii sai” au apus. Nu vor mai reveni niciodata.

Articole similare