Studii clinice – pacient sau cobai?

În acest video aflați despre studiile clinice de cercetare:

Părerea generală este că studiile clinice sunt ceva în dezavantajul pacientului. Multă lume crede că medicul vrea să va folosească drept cobai, să testeze dumnezeu ce, fără nici o protecție. Cercetarea clinică în ziua de azi este cu totul altceva comparativ cu trecutul.

Descoperirea medicamentelor noi, punerea lor pe piață până în momentul în care se găsesc în farmacie se face prin cercetare cu principii etice bine stabilite. Dacă participați într-un studiu clinic aveți foarte multe drepturi. Este ilegal ca cineva să testeze medicamente pe dumneavoastră fără consimțământul scris. Oricând puteți să vă retrageți dintr-un studiu în care participați.

Studiile clinice pentru medicamente noi se fac în mai multe etape. De regulă în România dacă vi se propune să participați într-un studiu, va fi de fază avansată (de regulă faza III). În acest stadiu acel medicament a fost deja testat într-un număr destul de mare de pacienți și s-a demonstrat că nu are efecte adverse majore și are șanse să fie destul de eficace în tratamentul bolii. Practic se colectează mai multe date științifice în baza cărora se va decide dacă medicamentul va fi aprobat pentru punere pe piață sau nu.

Articole similare