În acest videoclip discut despre inhalatoarele (spray-urile pentru respirație) folosite în astmul bronșic și BPOC. Unele persoane percep inhalatoarele drept riscante, nu vor să ajungă pe asemenea tratamente. În special inhalatoarele cortizonice (cu corticosteroizi) sunt văzute drept o ultimă soluție – unii pacienți nu vor să ajungă la stadiul în care să le folosească.
Explic în video că aceste inhalatoare uneori au un efect mai benefic la începutul bolii, în special în astmul bronșic, unde corticosteroizii inhalatori controlează inflamația din căile respiratorii (bronșii). Inflamația necontrolată este de fapt responsabilă de boala astmatică. Dacă reușim prin inhalatoare să controlăm inflamația (iritația bronșiilor) ajungem să prevenim crizele de astm și folosim spray-ul de criză mult mai rar și îmbunătățim calitatea vieții (mai puține crize, mai puține simptome care nu afectează activitățile zilnice).
În BPOC de asemenea există inhalatoare cu acțiune mult mai lungă decât bine-cunoscut-ul Ventolin (salbutamol). Unele inhalatoare au un efect de deschidere a căilor respiratorii (bronhodilatator) care durează 24h – un progres fantastic.
Tratametul inhalator este conceput special să reducă efectele adverse – doza necesară pentru efectul benefic este mică, se administrează direct unde este nevoie de medicament (în plămâni) și nu se distribuie în tot corpul.