Vedeți acest videoclip:
Din păcate bronșiectaziile nu se vindecă. Există cazuri rare în care este indicată operația pentru anumite forme de boală – când există o zonă mică din plămâni afectată, care poate fi scoasă în condiții de siguranță pentru pacient. Operația este indicată în foarte puține cazuri.
În rest, scopul tratamentului este să îmbunătățească simptomele și calitatea vieții. Un alt obiectiv major este să reducem cât mai mult infecțiile respiratorii (care pot agrava boala).
Dacă se găsește o cauză pentru bronșiectazii se poate da un tratament pentru acea afecțiune. Aceste cazuri sunt rare. De exemplu – corticosteroizi pentru un diagnostic de aspergiloză bronhopulmonară alergică (= ABPA. Este o reacție imunitară exagerată la colonizarea cu Aspergillus spp. = boală dată de fungi sau „ciuperci” în denumire populară). Dacă suferim de o imunodeficiență (niveluri scăzute de anticorpi – imunoglobuline) se poate oferi un tratament de substituție cu imunoglobuline.
Pentru tratamentul adecvat este nevoie în primul rând de o urmărire regulată la medicul pneumolog. Este important minim o dată pe an (ideal la fiecare consultație) să se trimită un examen microbiologic al unei probe de spută. În funcție de rezultat se poate propune un tratament antibiotic pentru a elimina o colonizare cu anumite bacterii (dacă este posibil).
Foarte important (! cel mai important) este drenajul secrețiilor bronșice (eliminarea sputei). Dacă suferiți de bronsiectazii vă recomand să consultați un kinetoterapeut pentru a învața anumite exerciții de respirație. Acestea pot ajuta extrem de mult cu respirația și eliminarea sputei. Eliminarea sputei este absolut necesară pentru a preveni infecțiile (să nu se adune secreții groase în căile respiratorii care se pot suprainfecta). Există diverse tehnici pe care kinetoterapeutul le poate recomanda – aceste exerciții trebuie făcute cât mai des (zilnic!). Pentru a facilita eliminarea sputei se pot recomandă și aerosoli cu ser fiziologic sau soluții saline hipertone în completarea exercițiilor de drenaj. Atenție la prescrierea aerosolilor deoarece unele persoane pot avea un grad de sensibilitate la soluțiile iritante aerosolizate (soluții hipertone, antibiotice etc.). Aerosolii nu sunt pentru toată lumea. Vă recomand să discutați cu medicul pneumolog pentru a folosi aerosolii în siguranță.
Nu există foarte multe dovezi științifice în favoarea folosirii medicamentelor mucolitice (ex. ACC, erdomed etc.). Pot fi utile pentru unele persoane, însă dacă nu se obține nici un beneficiu sau ne simțim mai rău nu trebuie continuate pe termen lung. Pot fi utile când apar exacerbari ale bolii sau sputa este vâscoasă, greu de expectorat.
Antibioticele se folosesc des în tratamentul bronsiectaziilor, în trei situații principale:
1. Tratamentul unei exacerbări a bolii = creșterea în intensitate a simptomelor mai mult decât variațiile de la o zi la altă. De regulă tușim mult mai mult, expectorăm mai multă spută, este mai vâscoasă, se schimbă culoarea etc. Poate apărea tuse cu sânge, oboseală etc. Antibioticele ajută pentru tratamentul direct al infecției.
2. Eradicarea colonizării bacteriene. Dacă în spută se identifică bacterii sensibile la antibiotice, se recomandă eradicarea lor chiar în absența simptomelor. Tratamentul antibiotic se prescrie de regulă timp de 2 săptămâni și apoi se repetă proba de spută pentru a vedea dacă s-a reușit eliminarea bacteriei.
3. Antibiotice pe termen lung pentru a reduce numărul de infecții. Dacă apar mai mult de trei infecții respiratorii pe an se poate încerca uneori tratamentul cu antibiotice luate în doză mică pe termen lung (6-12 luni). De regulă se folosește azitromicină de trei ori pe săptămână (nu în fiecare zi). Există niște riscuri asociate (apariția unor bacterii rezistente, tulburări gastrointestinale, tulburări de auz, creșterea riscului de tulburări de ritm ale inimii – creșterea unui interval numit QT pe electrocardiogramă). Totuși, cu o monitorizare adecvată se poate obține reducerea semnificativă a numărului de infecții respiratorii.
Uneori medicul pneumolog vă poate prescrie medicamente pe cale inhalatorie (bronhodilatatoare – spray-uri pentru respirație). Nu ajută în toate situațiile și prescrierea este de regulă ghidată de valorile care se înregistrează pe spirometrie. Sunt de evitat corticosteroizii inhalatori dacă nu există o indicație precisă pentru aceștia (deoarece pot crește riscul de infecții respiratorii).
În concluzie tratamentul pentru bronșiectazii este pe termen lung – toată viața. Foarte importante sunt exercițiile pentru respirație sub îndrumarea unui kinetoterapeut – pentru eliminarea secretiilor respiratorii. Vă recomand să mergeți regulat la consultații de control la pneumolog și să vă vaccinați antigripal și eventual antipneumococic (dacă este recomandat în cazul dumneavoastră).