Tratamentul astmului bronșic cu un singur spray?

Tratamentul astmului bronșic se poate face uneori folosind un singur spray inhalator. Același dispozitiv poate fi folosit pentru tratamentul de control (în mod regulat) dar și pentru tratamentul de criză (la nevoie). În mod clasic, se folosesc două inhalatoare – unul luat în mod regulat, dimineața și seara, și un alt spray (de regulă salbutamol – Ventolin) care se dă în criză, sau când respirăm greu.

În acest videoclip de mai jos discut despre strategia de tratament a astmului cu un singur inhalator:

Ventolin este în continuare util, poate să fie salvator în contextul unei crize de astm bronșic dacă este luat corect.

Ghidurile noi pentru tratamentul astmului bronșic permit însă și folosirea anumitor spray-uri de control (care se iau regulat) și în criză. Datele științifice sunt bazate pe folosirea în criză de Symbicort sau Foster. Aceste inhalatoare sunt foarte bine cunoscute. Ele conțin o combinație de medicamente – un corticosteroid inhalator (antiinflamator) și un bronhodilatator (medicament care dilată/deschide căile respiratorii).

Corticosteroidul inhalator este medicamentul de bază care controlează inflamația din bronșii și previne crizele de astm. Bronhodilatatorul din Foster și Symbicort se cheamă formoterol și acționează precum salbutamolul din Ventolin, adică are efect rapid. Din acest motiv se poate folosi și în criză. Folosirea tratamentului în acest mod (un singur inhalator pentru control și pentru criză) se cheamă MART (sau SMART) – din engleză (same maintenance and reliever therapy). Chiar dacă ajungem să dăm destul de multe pufuri din inhalator, doza de corticosteroid inhalator este foarte mică. Este oricum mult mai mică decât într-o pastilă de prednison luată pe gură în cazul în care criza ajunge să fie destul de gravă încât să fie nevoie de tratament cortizonic. Astfel, în acest mod putem uneori să prevenim agravarea inflamației din căile respiratorii doar prin creșterea ușoară a corticosteroidului inhalator și evităm să luam corticosteroizi în doză mare mai târziu.

Articole similare