Bronșita acută

În acest articol veți citi despre ce înseamnă bronșita acută și dacă este nevoie de tratament. Videoclipul de la sfârșit oferă informații suplimentare. 

Ce este bronșita acută?

Când spunem “bronșită”, spunem de fapt inflamație a cailor aeriene mari care conduc aerul spre plămâni (bronșiile sau bronhiile). “Acută” se referă la caracterul acestei inflamații – apare brusc, trece relativ repede (spre deosebire de “cronică” care înseamnă că evoluează pe perioade lungi de timp).

Bronșita acută apare frecvent ca o răceală. Principalul simptom al bronșitei acute este tusea, care de regulă este productivă (însoțită de eliminarea de spută). Alte simptome pot include: o senzație de arsură/durere în piept (în spatele sternului), stare generală alterată (slăbiciune, oboseală).

Cea mai frecventă cauză este infecția cu un virus. Există foarte multe virusuri care provoacă bronșită acută. Acestea se transmit prin tuse, contact cu secreții infectate (prin mâini murdare).

Mult mai rar cauza este infecția cu o bacterie.

O bacterie este diferită de un virus, în sensul în care este un organism viu, care poate fi omorât cu antibiotice. Virusul conține doar informație genetică, nu este un organism în sine și nu poate fi distrus cu antibiotice. Sistemul imunitar al corpului are însă posibilitatea de a distruge aproape orice virus.

Alte cauze pentru bronșita acută pot include inhalarea de substanțe iritante: fum de țigară, vapori iritanți, pulberi, poluare etc.

Tratament

Bronșita acută este tratată de regulă doar cu tratament simptomatic: consum de lichide, odihnă, antiinflamatoare ușoare (de tip Paracetamol). 

Tratamentul cu antibiotice nu este de regulă necesar, deoarece cauza cea mai frecventă pentru bronșită este infecția cu un virus. Este recomandat să nu se ia antibiotice fără recomandarea unui medic. Folosirea incorectă a antibioticelor poate duce la apariția bacteriilor rezistente.

Deși secrețiile pot arăta foarte urât (verde cenușiu), acest lucru nu înseamnă automat că este vorba despre o infecție cu o bacterie.

Medicul poate recomanda antibiotice și alte tratamente dacă este necesar, în special dacă suferiți și de o boală pulmonară cronică (BPOC, astm bronșic etc). Se mai pot prescrie medicamente care ajută expectorația sau antiinflamatoare mai puternice.

Dacă suferiți de boli pulmonare cronice este deseori necesară creșterea dozelor medicamentelor inhalatorii. 

Orice medicament are și efecte adverse (care pot fi grave). Vă recomand să luați cantitatea minimă de medicamente care ameliorează simptomele.

Tusea poate să persiste o perioada lungă de timp (câteva săptămâni). Acest lucru este normal în majoritatea cazurilor – căile aeriene sunt iritate, sensibile, în curs de vindecare. Dacă tusea persistă foarte mult timp, însoțită de alte simptome, este bine să fie cerută părerea medicului.

Articole similare